Mondjuk azt, hogy Németországban jelent meg először a vírus! – olasz kormánytagok üzenetben viccelődtek a járványról

2023. március 9. – 11:05

Mondjuk azt, hogy Németországban jelent meg először a vírus! – olasz kormánytagok üzenetben viccelődtek a járványról
Egy védőruhát viselő munkás fertőtlenítővel mossa a milánói dóm előtti teret 2020. március 31-én – Fotó: Piero Cruciatti / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

WhatsApp-üzenetekben viccelődtek egymás között olasz kormánypárti politikusok és magas rangú egészségügyi tisztviselők a koronavírus-járvány kitörésekor, ami Európában először Olaszországot érintette, írja a Guardian. Az üzenetváltások annak a nyomozásnak a részét képezik, amelyet az olasz ügyészség folytat, és amely azt vizsgálja, hogy magas rangú olasz politikusok, köztük Giuseppe Conte volt miniszterelnök, Roberto Speranza volt egészségügyi miniszter és 17 másik tisztviselő milyen válaszokat adott a világjárványra.

A gondatlan járványkezelés és emberölés gyanúja miatt indított eljárásban megvizsgálták a politikusok üzenetváltásait, amikből az derül ki, hogyan próbálták védeni az ország imázsát. A Guardianhez eljutott üzenetek szerint Speranza 2020. március 5-én arról írt kollégáinak, hogy a következő héten, hogy kommunikálják azt, hogy Németországban jelent meg először a vírus.

A brit lap azt írja, hogy az olasz egészségügyi minisztérium volt főtitkára, Giuseppe Ruocco egy másik üzenetben azzal gúnyolódott, hogyan terjed jobban a vírus a más országokba hazatérők miatt.

„Ma megszabadultunk két esettől egy Ausztria, egy Franciaország, egy Spanyolország és talán egy Németország kárára”

– írta.

Kiderült egy üzenetváltás két helyi egészségügyi tisztviselők között is, Aida Andreassi azt írta Marco Salmoiraghinak, hogy a lombardiai vezető azt mondta neki, hogy nem mondhatja el a valós számokat, mert „akkor az olyan lenne, mintha Kínában lennénk”. Erre a régió vezetője azt válaszolta, hogy „Kína jobb hely, ott legalább tényleg diktatúra van”.

A vizsgálat egyik kulcsfontosságú eleme az is, hogy hiányzik a frissített olasz nemzeti pandémiás terv is, ugyanis a mostani 2006-ra datálódik.

2020. január 29-én egy kínai turista házaspárt szállítottak kórházba koronavírus fertőzés tüneteivel Rómában, a kínai férj és feleség volt az első azonosított Covid–19 beteg Olaszországban. A legelső olasz beteget majdnem egy hónappal később, február 20-án azonosították a lombardiai Codogno kórházában, ahol a súlyos állapotú 38 éves Mattián, nem találva rosszulléte okát, elvégezték a Covid-tesztet.

Február 24-től a gócpont Lombardia és Veneto több önkormányzatát zárlat alá helyezték, majd március 8-tól az egész országot, amely abban az évben május 18-ig teljesen leállt. Zárlatot rendeltek el 2020. október végétől is több hónapra, majd 2021 tavaszán is. Az alatt a két év alatt több mint 10,5 millióan betegedtek meg, a halottak száma meghaladta a 145 ezret, a legsúlyosabb helyzet, ami a világsajtót is bejárta és Magyarországon is téma volt, Bergamóban alakult ki. Korábban a Telexen is írtunk arról, hogy egy időben ijesztően párhuzamossá váltak a valóságok járványügyben, cikkünket itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!