A britek hamarosan tőlünk is pénzt és biometrikus adatokat kérnek, ha odautazunk

2023. március 9. – 16:55

A britek hamarosan tőlünk is pénzt és biometrikus adatokat kérnek, ha odautazunk
Az Egyesült Királyságba érkezőket üdvözlő tábla a London-Heathrow-i repülőtéren 2020. december 31-én. Az Egyesült Királyság aznap helyi idő szerint éjjel 11-kor hagyta el az Európai Uniót – Fotó: Ben Fathers / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság belépési engedélyt fog kérni azoktól, akik vízummentesen utazhatnak az országba, közölte a brit kormány.

  1. Októbertől először a katariaknak kell kiváltania az Elektronikus Utazási Engedélyt (Electronic Travel Authorisation, ETA),
  2. jövőre több Perzsa-öböl menti országnak és Jordániának,
  3. 2024 végéig pedig minden érkezőre, köztük az uniós állampolgárokra (kivéve az írekre és a letelepedett státuszúakra) kiterjesztik a rendszert, akiknek nem kell vízum a belépéshez.

Amíg az első két csoportnak segít az új engedély, mert náluk egy drágább rendszert cserélnek le vele és a brit kormány szerint egyszerűbb is lesz a réginél, többek között az uniós országoknak új kötelezettséget jelent majd. Pénz mellett biztonsági okokra hivatkozva biometrikus adatokat és egy kérdéssorra adott válaszokat is kérni fognak a belépőktől.

Hamarosan az EU is bevezet egy hasonló, ETIAS nevű rendszert az Egyesült Államok, valamint néhány másik ország mintájára. Ahogy arról nemrég írtunk, a napokban 2024-re halasztották az uniós engedély bevezetését, amely nagyjából 60 EU-n kívüli országra, köztük a brexitnek köszönhetően a britekre is vonatkozik majd. Az EU hét eurót (nagyjából 2650 forintot) fog kérni, a brit változatról egyelőre annyit írt a londoni kormány, hogy „a hasonló nemzetközi rendszerekkel összhangban” lesz az ára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!