Romániába mentünk spórolni, és meglepő árakat találtunk

2023. március 8. – 22:01

Romániába mentünk spórolni, és meglepő árakat találtunk
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Egy romániai kisbolt az egyik makói közösségi csoportban igyekszik vásárlókat csábítani a határon túlra. A nagycsanádi 1-es számú üzletben valóban találni meglepően jó árakat, a néhány éve már hungarikumnak számító Piros Arany kapásból feleannyiba kerül, mint Magyarországon sok helyen, de fejes salátát is szerezhetünk 500 forinttal olcsóbban.

Korábban már megnéztük árak tekintetében a szabadkai piacot, illetve egy ahhoz közeli Lidlt, és volt már cikk a Telexen egy román Lidl árairól is. Magyarországon megszokott jelenség, hogy a kisebb üzletekben a termékek drágábbak, mint a nagy üzletláncokban, most azt nézzük meg, mi a helyzet a határon túl, ahová egyeseknek még tankolni is megérheti átjárni, hiszen akár literenként 125 forintot is lehet spórolni.

Cenadra, vagyis magyar nevén Nagycsanádra látogattunk el, ahol az egyes számmal jelölt Profi Locóban próbáltuk felmérni, tényleg jobban jár-e az, aki a keleti határunkon túl intézi a bevásárlást.

A több mint négyezer fős faluban két azonos nevű üzlet is van, mi a központban, a település temploma mellett állóba néztünk be. A választás azért erre a konkrét üzletre esett, mert nemrég felbukkant az üzletvezető, Zsolt Uglesin posztja egy makói lakossági Facebook-csoportban, azzal a felütéssel, hogy azért is jó náluk vásárolni, mert beszélnek magyarul.

„Szeretettel várunk, csak 10 km-re a vámtól” – szól a poszt, ami alatt élénk diskurzus alakult ki arról, hogy ha olyan jó a Profi Loco, akkor miért van teli a makói Lidl román állampolgárokkal, és bár erre válasz nem érkezett, azt úgy tűnik, megbeszélték a kommentelők, hogy érdemes-e a forintot lejre váltani a vásárláshoz, és látszólag abban is konszenzusra jutottak, hogy megérheti a fél óra autózást a kis üzlet. Így mi is vállaltunk egy utat.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Az üzlet tömött sorai első látásra leginkább egy falusi vagy kisvárosi Coopra emlékeztetnek. A polcokon egyaránt sorakoznak itthon is ismert termékek, és olyan márkák, amelyekkel eddig még nem találkoztunk, így már ezért is érdemes lehet néha napján átautózniuk a környéken élőknek. Az üzletben sétálva egy termékeket címkéző férfi jött szembe, akiről rövidesen ki is derült, hogy nemcsak tökéletesen beszél magyarul, de ő a bolt üzletvezetője is.

Sőt, Zsolt Uglesin írta a posztot is, ezért először a Magyarországról érkező vásárlókkal tapasztaltakról kérdeztük. „Van, hogy senki nem jön be egész nap, van, hogy félóránként találni magyart” – mesélte. Mi épp egy olyan idősávban voltunk a boltban, amikor magyar szót a sajátjainkon kívül nem hallottunk. Uglesin szerint akadnak olyanok, akik csak egy-két apróságért ugranak be a boltba, de

vannak magyarok, akik már a heti bevásárlást is itt bonyolítják le.

Adott tehát a kérdés, hogy megéri-e, vagy csak marketingfogásról van szó.

Zsolt Uglesin – Fotó: Bálint András / Szegeder
Zsolt Uglesin – Fotó: Bálint András / Szegeder

Kezdjük azzal, ami értelemszerűen drágább kint: egy kiló csirkemell a Profi Locóban 2250 forint körül van, Magyarországon viszont a csirkemellre is vonatkozik a tavaly bevezetett élelmiszerárstop, így a hazai polcokon 1500 forintért lehet találni.

A kis üzlet választékában 2 kilogrammos rizst is kapni, ez 21,59 lej, vagyis megközelítőleg 1660 forint, míg itthon a fehér rizs kilója 760 forint körül mozog, tehát ezen sem spórolnánk sokat. Akadt olyan termék is, ami számottevően drágább a kisboltban: a Pur mosogatószert nagyjából 600 forinttal éri meg jobban itthon megvenni.

A 2016 óta hungarikumnak számító Univer 70 grammos Piros Arany viszont csak 220 forint, míg itthon az olcsóbb helyeken is 340 forint körül találni.

A fejes saláta majdnem 500 forinttal olcsóbb, de a krumplin is 150 forintot spórolhatunk kilónként a Profi Locóban. Egy üveges Tuborgon majdnem 100 forintot takaríthatunk meg, a 0,33-as dobozos Pepsi ára szintén ennyivel olcsóbb, az itthon is kedvelt Hell energiaital árában viszont például nincs különbség. A kilós kukoricadara ára a román polcokon hozzávetőleg 245 forint, itthon ez minimum a duplája, de gyakran inkább még több.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Mivel korábban már vizsgáltuk a román üzemanyagárakat, érdemes kitérni arra is, hogy habár az látszik, vannak termékek, amelyeket jobb Romániában megvásárolni, de azt is számításba kell venni, hogy bizony el is kell jutni odáig. Egy Magyarországon forgalomban lévő autó átlagosan 5-8 liter üzemanyagot fogyaszt országúton, ezzel a fogyasztással számolva az útiköltség Szegedről (45 km) hozzávetőleg 3600-3700 forint, amennyiben itthon tankolunk. Ha viszont pont van annyi benzin a tankban, hogy kitart a kiszombori határig, nem messze nagyjából

literenként 100 forintot spórolhatunk a benzinen, és körülbelül 60 forintot a gázolajon.

Makóról azonban csak 20 kilométer az út, így 1600 forint körüli üzemanyagköltséggel számolhatunk. A 22 ezres városból oda-vissza nincs egy óra az utazás, és a határellenőrzés sem visz el sok időt.

Az üzemanyag és a határhoz közeli közértek áraiból kiindulva még akár Szegedről is megérheti átmenni, már amennyiben az időt, ami az utazásra elmegy, nem vesszük számításba, és kifejezetten az odakint olcsóbb termékekre utazunk. A határ menti falvak lakóinak így valamelyest alternatívát jelenthet a bevásárlásturizmus, hiszen az út sem hosszú, a határon való átkelés a röszkei többórás várakozáshoz képest egy szempillantás, és bizonyos termékek esetén az árak kifejezetten kedvezők, noha van, amit itthon olcsóbb beszerezni.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!