EP-alelnök: Az EU-ban elszámoltatás, Magyarországon miniszterelnöki szék jár a korrupcióért

2023. március 2. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU-ban elszámoltatás, Magyarországon miniszterelnöki szék jár a korrupcióért – mondta Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke a Deutsche Welle Conflict Zone című műsorának legújabb adásában. Az Európai Parlament alelnöke ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy nem találja-e ironikusnak, hogy pont az az EU kéri számon Ukrajnán és a tagállamokon a korrupciót, amelyről kiderült, hogy maga is korrupciós ügyekkel küzd. Barley szerint a legnagyobb különbség az, hogy míg az EU-ban bíróság elé kerülnek a korrupt politikusok, addig Magyarországon nem.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, az Európai Parlament eddigi legnagyobb, Katargate néven elhíresült korrupciós botránya decemberben robbant ki, amikor korrupciós gyanúval őrizetbe vették Eva Kaili EP-alelnököt. A gyanú szerint a házkutatásokon előkerült, bőröndökben, táskákban talált, 1,5 millió eurónyi (kb. 607 millió forint) készpénz Katarból érkezhetett, az ország imidzsének javítására. 1,5 millió korrupciós euró elég jól néz ki, itt tudja újra megnézni Ön is. Az ügyben azóta február elején két európai parlamenti képviselő, Andrea Cozzolino és Marc Tarabella mentelmi jogát függesztette fel az Európai Parlament.

Ahogy átfogó cikkünkben írtuk, az ügy kirívó, de a vesztegetéssel elért befolyás rendszerszintű veszélyét jelzi. Az Európai Parlament reformokat ígér, ami a Katargate pozitív hozadéka lehet, ám az ügy muníciót adhat az EU-szkeptikus erőknek is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!