Moszkva csak akkor hajlandó meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonamegállapodást, ha figyelembe veszik az orosz termelők érdekeit is

2023. március 1. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, hogy Moszkva csak akkor hajlandó meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonamegállapodást, ha figyelembe veszik az orosz mezőgazdasági termelőik érdekeit.

Az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás lehetővé teszi Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon az Oroszország által blokád alá vett kikötőkből. Utoljára novemberben hosszabbították meg négy hónappal, tehát márciusban lesz esedékes az újratárgyalása. Az ukrán fél jelezte, hogy szeretnék egy évvel meghosszabbítani a megállapodást, és kibővítenék mikolajivi kikötővel is.

Oroszország azonban jelezte, hogy elégedetlen a megállapodás egyes elemeivel, és hangsúlyozta, hogy a gabonamegállapodás folytatása csak akkor lehetséges, ha figyelembe veszik az orosz mezőgazdasági és műtrágyatermelők érdekeit a világpiacokhoz való akadálytalan hozzáférés tekintetében.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!