Húsdarálók, láncfűrészek, kesztyűk – még mindig keresik a feldarabolt modell-influenszer több testrészét

2023. március 1. – 23:45

Húsdarálók, láncfűrészek, kesztyűk – még mindig keresik a feldarabolt modell-influenszer több testrészét
Fotó: Abby Choi / Instagram

Másolás

Vágólapra másolva

Abby Choi hongkongi modell-influenszer a gazdagok és kiváltságosok életét élte. Bár a követőtábora nem volt kifejezetten nagy, a fiatal nő luxusmárkák ruháiban pózolt, vacsorákra és eseményekre járt, és drága ajándékokat kapott. Február közepén még a L'Officiel Monaco magazin címlapján is szerepelhetett, bár valójában nem büszkélkedhetett igazi modellkarrierrel. A 28 éves nő neve azonban az elmúlt napokban azért került be a hírekbe, mert brutális gyilkosság áldozata lett.

Az elmúlt napokban ugyanis a hongkongi rendőrség hűtőszekrényekben és leveseskondérokban talált rá feldarabolt testrészeire.

Ezzel egy időben letartóztatták a volt férjét és annak családtagjait is, akiket azzal vádolnak, hogy ők a felelősek a celeb haláláért. Bár Choi az elmúlt tíz évben luxuslakást és munkát is biztosított nekik, úgy tűnik, hogy pénzügyi viták miatt gyilkolhatták meg a nőt.

Gazdag család sarja, aki még az exével is jóban volt

A 28 éves Choi egy tehetős család harmadik lánya volt, a családi cég építkezéssel foglalkozik Kínában. Az Independent szerint Choi nagyon fiatalon, csupán 18 évesen ment férjhez a vele egyidős Alex Kwonghoz, akivel két közös gyerekük született. 2015 körül véget ért a kapcsolatuk. Bár Choi lényegében semmit nem posztolt a magánéletéről a közösségi médiában, Instagram-oldala alapján 2015-ben újra eljegyezték, amit egy óriási gyémántgyűrűvel prezentált. A BBC szerint új partnerével, Chris Tammal is két gyermekük született.

Choi közben a válás után is baráti kapcsolatban maradt a volt férjével és annak családjával. A nő egy négyszobás luxuslakást vásárolt a Kwong családnak és két gyermekének Hongkong patinás Kandori Hill negyedében, valamint segített egykori sógorának egy másik lakás megvásárlásában. Volt férjének bátyja, Anthony Kwong a Hongkong Free Press szerint Choi alkalmazásában is állt többek között sofőrként, és a közösségi médiában nővéreként hivatkozott Choira, akit születésnapján is felköszöntött (ez látható a lenti képen).

Ismerősük szerint Choi és új élettársa időnként még közös nyaralást is szervezett Kwongékkal, a fiatal nő pedig mindenkiről nagyvonalúan gondoskodott. Amikor utoljára látták egy biztonsági kamera felvételein, az influenszer épp a sógorát várta, hogy elmenjenek az egyik gyerekéért. Abby Choi azonban az eddigi információk alapján soha nem jutott el a gyerekhez, másnap pedig bejelentették eltűnését.

Leveseskondérban találták meg a fejét

Choi eltűnését február 22-én, múlt szerdán jelentették be a hongkongi rendőrségen. A hatóságok csütörtökön házkutatást tartottak egy vidéki, Lung Mei Tsuenben lévő házban, ekkor találtak rá a nő mélyhűtőbe rejtett lábaira. Az ingatlan nem volt lakásként berendezve, de gyakorlatilag egy mészárszék minden eszközével fel volt szerelve: volt húsklopfoló, bárd, láncfűrész és egy olyan húsdaráló is, amit a rendőrség szerint emberi hús feldolgozására is használtak.

Két kondérban levest is találtak, olyan hús kíséretében, amely a rendőrség gyanúja szerint emberi eredetű lehet.

„A gyanúsítottak a lakás falait fóliával fedték le, arcpajzsot és esőkabátot húztak magukra, hogy a holttest feldarabolásánál ne legyenek véresek” – mondta Alan Chung rendőrfelügyelő. A rendőrség szerint a tettesek ezután egy temetőbe mentek, ahol valószínűleg megszabadultak Choi egyes testrészeitől – valószínűleg a nő kezeitől és törzsétől, ezeket ugyanis még nem találták meg.

Az elkövetkezendő napokban ugyanebben a lakásban megtalálták Choi fejét is egy leveseskondérban. A rendőrség szerint a fejet megpróbálták összezúzni, de ez nem sikerült, és viszonylagos épségben találtak rá a testrészre, amely mellett bordák is voltak. A koponya hátsó részén egy kis lyuk is volt, ami a rendőrség szerint az áldozat elleni „halálos támadás” bizonyítéka – tehát valószínű, hogy nem véletlen baleset után próbálták meg eltüntetni a testet.

Az épület, ahol a maradványokat megtalálták – Fotó: Tyrone Siu / Reuters
Az épület, ahol a maradványokat megtalálták – Fotó: Tyrone Siu / Reuters

Ingatlanvita állt a háttérben

A nyomozóknak nem kellett nagyon messze menniük, hogy megtalálják, kinek állhatott érdekében Choi meggyilkolása. A nőnek ugyanis az elmúlt egy évben megromlott a kapcsolata a Kwong családdal, miután úgy döntött, hogy eladja azt a luxusingatlant, amit nekik és a gyerekeinek vásárolt korábban. Bár Choi fizetett az ingatlanért, az épületet Alex Kwong apjának, Kau Kwongnak a nevére jegyezték be, állítólag azért, hogy elkerüljék a közel 8 millió hongkongi dollár (kb. 350 millió forintos) illetéket.

Az Independent szerint Choi állítólag megígérte, hogy az eladás után vesz egy másik lakást Kwongéknak, ám a volt após így sem akart belemenni a tervbe. A nő ezután konzultált egy ügyvéddel, aki azt mondta, hogy bár Kau Kwong nevére van bejegyezve az ingatlan, a törvény szerint amíg Choi bizonyítani tudja, hogy ő fizette ki azt, addig az eladásából származó bevétel is az övé. Hogy sikerült-e eladni a lakást, az nem derült ki, de

a rendőrség szerint a korábban rendőrként dolgozó idősebb Kwong ezért kezdte el tervezgetni, hogy a fiaival megölik a nőt.

A feltételezések szerint a nőt egy azóta már bizonyítékként lefoglalt kisbuszban leütötték, ezután pedig a Lung Mei Tsuen-i házba vihették, ahol megölték és feldarabolták. „A hidegvérű gyilkosok aprólékosan megszervezték a lakásbérlést” – mondta Chung egy február 25-i sajtótájékoztatón. A rendőrség szerint már egy hónappal ezelőtt kibérelték a lakást, ahol Choi testét feldarabolták és feldolgozták.

A testrészek megtalálása után a gyanúba keveredő exférj szombaton motorcsónakkal próbált meg elmenekülni, de a rendőrség letartóztatta. A South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap szerint többek között 500 ezer hongkongi dollárt (kb. 23 millió forintot) is találtak nála. Hamar letartóztatták Choi volt férjének testvérét, Anthony Kwongot, és a nő volt apósát és anyósát is. A három férfit gyilkossággal, a volt anyóst az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolják.

Érdekes részlet, hogy a korábban kitüntetett rendőrként szolgáló volt apóst 2005-ben kényszernyugdíjazták, egy kínai nyelvű lap szerint azért, mert zaklatott egy nőt. A rendőrségi tapasztalata megmagyarázhatja az olyan óvintézkedéseket, mint a lefóliázott lakást is.

A Hongkong Free Press szerint a Kwong fiúk anyját, Jenny Lit azért tartóztatták le, mert hazudott a hatóságoknak a nyomozás során. Li, fiaihoz hasonlóan, már évek óta pénzügyi gondokkal küzdött. Choi sógora perben áll egy bankkal egy kifizetetlen kölcsön miatt. Choi exét, az amúgy munkanélküli Alex Kwongot pedig már egy ideje körözte a rendőrség, miután 2014 és 2015 között magát aranykereskedőnek kiadva vert át több embert, majd megszökött a hatóságok elől.

Rendőrök keresik a hiányzó testrészeket egy szemétlerakóban – Fotó: Tyrone Siu / Reuters
Rendőrök keresik a hiányzó testrészeket egy szemétlerakóban – Fotó: Tyrone Siu / Reuters

A rendőrség vasárnap egy ötödik gyanúsítottat is letartóztatott, aki kapcsolatban állt Choi volt apósával. A letartóztatott nő állítólag Kau Kwong barátnője volt, és megengedte, hogy a volt férj egy ideig elbújjon a lakásában, mielőtt megpróbált volna motorcsónakkal elszökni. Emellett ő adhatta ki azt a Lung Mei Tsuenben lévő házat is Kwongéknak, ahol Choit feldarabolták.

A feltételezett tettesek megvannak, a testrészek nem

A meggyilkolt nő élettársa és barátai arról beszéltek a sajtónak, hogy Abby Choi egy szeretetteljes, ártatlan és kedves ember volt, szívügye volt az állatvédelem is. A hatóságok a volt férjjel közös gyermekeit a nő édesanyjánál helyezték el, a gyerekek magániskolájában pedig korlátozzák a telefonhasználatot, hogy a diákokhoz ne érjenek el se a gyilkosság véres részletei, se az ügyet követő netezők üzenetei. A nő Instagram-oldala nagyjából 100 ezer követővel bővült az elmúlt hetekben. Az ügy nagy felháborodást váltott ki Hongkongban, ahol nagyon ritkák az ehhez hasonló gyilkosságok, és a kínai Weibo közösségi médiaplatformon is rengetegen beszéltek a történtekről.

A nyomozás közben folytatódik, mivel Choi kezeire és törzsére még nem találtak rá a hatóságok. „Ha lesznek további nyomok, alapos keresést fogunk végezni, hogy megtaláljuk a törzset és a test egyéb hiányzó részeit” – mondta a már idézett rendőrfelügyelő, aki szerint a nyomozást eddig hátráltatták a gyanúsítottak. Az első bírósági meghallgatást hétfőn tartották, az ügy tárgyalását májusra napolták el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!