Elemzők szerint Moszkva ukránnak beállított, „hamis zászlós akciókkal” rángathatja bele Belaruszt a háborúba

2023. február 24. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyes elemzők szerint Moszkva ukrán akciónak beállított, úgynevezett „hamis zászlós hadművelettel” próbálhatja meg Belaruszt is beléptetni a háborúba – írja a Sky News.

Az ukrán Északi Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy jelöletlen orosz konvojokat láttak a határ közelében, amelyek az ukrán hadseregre emlékeztető egyenruhába öltözött személyeket szállítottak. A belarusz védelmi minisztérium kedden pedig azt állította, hogy északon „ukrán erők” vonulását észlelte.

Belarusz korábban kijelentette, hogy nem fog harcolni, hacsak Ukrajna nem támadja meg. A Kreml talán megpróbálja kikényszeríteni Alekszandr Lukasenko elnököt, hogy megdöntse az eddig viszonylag passzív hozzáállását a háborúhoz – véli az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

Az intézet úgy értékeli, hogy az észak-ukrajnai régiók elleni belarusz vagy orosz támadás nagyon valószínűtlen. De ha Belarusz belépne a háborúba egy ilyen „hamis zászlós akció” miatt, akkor Ukrajna kénytelen lenne átcsoportosítani erőit az északi határhoz, ami gyengítené a védelmet azokon a területeken, ahol Oroszország hónapok óta nem tudott érdemi előrelépést elérni.

Az ISW szerint mindeközben a Kreml állítólag egy másik hamis zászlós akciót is tervez Moldova szakadár régiójában, Transznisztriában – más néven a Dnyeszter Menti Köztársaságban. Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön azt állította, hogy az ukrán erők várhatóan orosz katonáknak öltözve megszállják Moldovát – amit a moldovai kormány tagadott. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Moldovát is meg akarja támadni Oroszország, de arra jó lenne a hadművelet, hogy zavarosabbá tegyék a háború terjedése körüli információkat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!