Jelentések szerint feketelistára került a Wagner-csoport alapítója az orosz állami médiában

2023. február 24. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtójelentések szerint több állami ellenőrzés alatt álló orosz médiumot utasítottak, hogy ne idézzék az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítójának, Jevgenyij Prigozsinnak a kijelentéseit.

Prigozsin az elmúlt héten nyilvánosan bírálta Oroszország legfelsőbb katonai vezetőit. Egészen pontosan hazaárulással vádolta őket, amiért nem voltak hajlandóak lőszert biztosítani a csapatainak. A Wagner-főnök sajtószolgálata szerdán közzétett egy fényképet, amelyen tucatnyi állítólagos Wagner-katona szerepelt, akik lőszerhiány következtében haltak meg. A fotó hitelességét nem sikerült megerősíteni, az orosz védelmi minisztérium valótlannak minősítette Prigozsin vádjait.

A független Versztka a Kreml által támogatott médiából és az orosz védelmi minisztériumból származó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz közmédia újságírói utasítást kaptak, hogy ne idézzék Prigozsint, hacsak nem feltétlenül szükséges.

Az orosz hatóságok már egy „médiakampányt” is előkészítettek Prigozsin ellen, de úgy döntöttek, hogy egyelőre nem indítják el – írja a Meduza hírportál. A forrásuk szerint Prigozsint csak akkor lehet idézni vagy megemlíteni, ha sikerekről számolnak be, például ha elfoglalták Szoledart, vagy ha elérték Bahmut külterületét.

Prigozsin korábban már vitázott az orosz felsőbb vezetéssel a katonai taktikákról és arról, hogy az ukrajnai háborúba orosz börtönökből elítélteket toborozhassanak. Az év elején bejelentette, hogy felfüggeszti a toborzást az orosz börtönökben, nyilvánvalóan az orosz védelmi minisztérium nyomására.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!