Elkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése

2023. február 24. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése, amelyet az orosz-ukrán háború első évfordulójának alkalmából tartanak.

Elsőként Vaszilij Nebenja, Oroszország képviselője szólalt fel, és azzal érvelt, hogy Ukrajnának nem szabadna a tanács tagjai előtt felszólalnia. „Semmi kifogásunk nincs a nyilatkozat ellen, amely elhangzik majd” – mondta, hozzátéve, hogy ezt „szigorúan” az előzetesen érvényben lévő szabályok szerint kell tenni.

Következőként António Guterres, az ENSZ főtitkára szólalt fel. Azt mondta, hogy egy év elteltével „az élet az földi pokol az ukrán nép számára”.

Antonio Guterres beszédet mond az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az ENSZ székházában, New Yorkban 2023. február 24-én – Fotó: Yuki Iwamura / AFP
Antonio Guterres beszédet mond az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az ENSZ székházában, New Yorkban 2023. február 24-én – Fotó: Yuki Iwamura / AFP

„Becslések szerint 17,6 millió embernek, Ukrajna lakosságának közel 40 százalékának van szüksége humanitárius segítségre és védelemre” – mondta Guterres. Hozzátette: Ukrajnában az emberek 40 százaléka nem tud élelmiszerhez hozzáférni.

Európa-szerte több mint 8 millió ukrán menekültet számláltak meg, 5,4 millióan pedig Ukrajnán belül voltak kénytelenek elhagyni a lakhelyüket. Emellett a háború miatt több millió ember szenved most poszttraumás stressz-zavarban – hozta fel.

„A civilek védelmének továbbra is a legfőbb prioritásnak kell maradnia” – mondta.

Guterres ezután rátért az atomerőművek körüli helyzetre, és sürgette a biztonsági zónák kialakítását a katasztrófák elkerülése érdekében. „Ezek a fenyegetések elfogadhatatlanok. Meg kell akadályoznunk a további eszkalációt” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!