Az Egyesült Királyság megtiltja minden olyan termék exportját, amelyet az oroszok a harctéren is használnak

2023. február 24. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság új szankciókat jelentett be: megtiltják minden olyan termék exportját, amelyet Moszkva az ukrajnai harctéren használ.

„Ma szankciókkal sújtjuk a Putyin kulcsfontosságú iparágait irányító elitet, és kötelezettséget vállalunk arra, hogy megtiltjuk minden olyan termék Oroszországba történő exportját, amelyet Oroszország a harctéren használt” – mondta James Cleverly külügyminiszter.

A nemzetközileg összehangolt szankciókat és kereskedelmi intézkedéseket tartalmazó csomag több száz árura, például repülőgép-alkatrészekre, rádióberendezésekre és elektronikus katonai alkatrészekre vonatkozó exporttilalmat tartalmaz.

Négy bankot – köztük az MTSZ-t – és Oroszország két legnagyobb védelmi vállalatának főnökeit is szankcionálják a mai csomag részeként.

A brit katonai hírszerzés szerint a szankciók máris alkatrészhiányt okoztak Oroszországban, ami befolyásolja az exportra szánt haditechnikai eszközök előállításának képességét.

Az Egyesült Királyság eddig több mint 1500 szankciót vezetett be Oroszország ellen. Az intézkedések összesen 92 személyt és szervezetet érintenek, köztük az orosz Roszatom atomenergetikai vállalathoz kapcsolódó személyeket, köztük például volt biztonsági főnökét és az Északi Áramlat 2 gázvezeték vezérigazgatóját.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!