Beütött a salátakrízis Nagy-Britanniában

2023. február 23. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

Kitört a salátaválság Nagy-Britanniában. A boltok korlátozást vezettek be, a brit kormány pedig még egy hónapig hiányra számít paradicsomból, uborkából és paprikából.

Szerdán a legnagyobb brit szupermarketcsoport, a Tesco a riválisait követve korlátozta a vásárlók vásárlását a salátazöldségekre, jelentette a Reuters hírügynökség. A piacon azért alakult ki hiány az érintett zöldségfélékből, mert Dél-Európában és Észak-Afrikában a szezonálistól eltérő időjárás (hideg) miatt megszakadt a betakarítás.

A válságot súlyosbította, hogy Nagy-Britanniában és Hollandiában a magas energiaköltségek miatt kevesebb zöldségtermelő üvegház üzemel. A brit közösségi oldalak tele vannak a szupermarketek üres gyümölcs- és zöldségpolcait mutató képekkel.

Therese Coffey környezetvédelmi és élelmiszerügyi miniszter a brit parlamentben azt közölte, hogy a válság még 2-4 hétig tarthat. Fontos, hogy megpróbáljunk alternatív beszerzési lehetőségeket találni, mondta. A miniszter szerint például megfontolandó, hogy a britek inkább otthon termesztett fehérrépát egyenek.

Nagy-Britannia egyik legtapasztaltabbnak számító kiskereskedelmi szakembere főleg az állami támogatás hiányának tudja be a hiányt. Justin King, a Marks & Spencer jelenlegi és a Sainsbury's korábbi vezetője azt mondta, hogy Nagy-Britannia szokatlanul ki van téve az importnak télen, mert a kormány úgy döntött, hogy nem támogatja az Egyesült Királyság termelőit az energiaköltségek egy részének átvállalásával. A beszerzési nehézségekhez viszont a brexit is hozzájárult szerinte.

A friss termékek exportőreit tömörítő spanyol FEPEX szövetség szerint hamarosan javulni fog a zöldségellátás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!