A nagybátyja fogadta örökbe a szíriai romok alatt született kislányt

2023. február 21. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Nagybátyja, Halíl al-Szavádi és felesége, Hala fogadták örökbe azt a kislányt, akit tíz órával a február 6-i földrengés után mentettek ki a romok alól a szíriai Aleppó tartományban – írja a Sky News.

Február 7-én járta be a felvétel a világhálót, amelyen látszódik, ahogy egy újszülött csecsemőt mentenek ki a törmelékek alól. A kislány a földrengés alatt születhetett, tíz órát töltött a romok alatt úgy, hogy a köldökzsinórjával még az édesanyjához volt kötve. A kislány édesanyja, édesapja és négy testvére is meghalt a földrengésben.

A kislányt kórházba szállították, ahol az Ája (Aya) nevet adták neki, ami arabul csodát jelent. Az újszülött nagyon rossz állapotban volt, sok zúzódás volt rajta, és alig lélegzett, de az állapota gyorsan stabilizálódott. A kórház rengeteg megkeresést kapott, a világ minden tájáról szerették volna örökbe fogadni a kislányt. A kisbaba ideiglenesen az őt ápoló orvos családjához került, a felesége a saját kislánya mellett őt is szoptatta.

Eközben a kórháznál is többen megjelentek, és azt állították, a kislány rokonai. A rendőrség attól tartva, hogy elrabolhatják, rendőri őrizetet is rendelt mellé, a nagybátyja és nagynénje pedig – miután bizonyították, hogy valóban a hozzátartozói – rendszeresen látogatták.

Halíl al-Szavádi a saját újszülött lányával és az unokahúgával – Fotó: Khalil Ashawi / Reuters
Halíl al-Szavádi a saját újszülött lányával és az unokahúgával – Fotó: Khalil Ashawi / Reuters

Szombaton – közel kéthetes jogi procedúra után – végül hivatalosan is örökbe fogadta a nagybátyja, így a kislány a családban maradhat. A férfinak és feleségének már van négy lánya és két fia, és ők is elvesztették az otthonukat a földrengésben.

Nehéz helyzetük ellenére – ahogy a férfi fogalmazott – nem volt kérdés, hogy örökbe fogadják-e a kislányt. „Ő most már a gyermekeim egyike, ugyanúgy fogom felnevelni, ahogy őket. Sőt, még kedvesebb lesz a szívemnek, mert a néhai édesapja, édesanyja és testvérei emléke is benne él majd tovább”.

A kislányt át is keresztelték, néhai édesanyja után Afraának nevezték el.

Törökország és Szíria határán múlt hétfő hajnalban következett be a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés, amit aztán a déli órákban egy újabb, 7,6-os erősségű földmozgás követett. A halottak száma meghaladta a 40 ezret.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!