Drogkereskedelem miatt ítélték el Amerikában a volt mexikói közbiztonsági minisztert

2023. február 21. – 22:47

Másolás

Vágólapra másolva

Drogkereskedelem miatt elítélték Genaro García Lunát, Mexikó egykori biztonsági főnökét, aki a drog elleni háború egyik arca volt. A BBC írja, hogy a volt biztonsági főnök milliós kenőpénzeket fogadott el a Sinaloa drogkartelltől. Lunát még 2019-ben kapták el Texasban, és azt állítja, hogy ártatlan. Akár 10 év börtönt is kaphat.

Az 54 éves férfi az egyik legmagasabb pozíciójú biztonsági főnök volt Mexikóban. 2006 és 2012 között közbiztonsági vezető volt, előtte pedig 2001-től 2006-ig a mexikói szövetségi nyomozóirodát vezette. A vád szerint aktatáskákba rejtve szállították neki a kenőpénzt a Sinaloa emberei.

Az ítélet precedensértékű lehet, ugyanis azt az üzenetet küldheti, hogy érdemes óvatosnak lennie a korrupt mexikói hatóságoknak, mert az Egyesült Államok még egy ilyen magas beosztású ember esetében is végigviszik az ügyet.

García Luna a kenőpénzért cserébe kulcsfontosságú információkat osztott meg a Sinaloa kartellel a rivális bűnbandákról, illetve mindig időben értesítette őket, ha rajtaütésre vagy rendőri akcióra kell számítani. A férfit egyébként egész Mexikóban a helyi drogellenes háború egyik arcaként ismerik, mint aki lefektette az alapjait a kartellek elleni hatósági munkának.

A korrupt biztonsági főnök bukását Joaquín „A Köpcös” Guzmán maffiafőnök amerikai elfogása indította el, ugyanis a tárgyalások során egy Sinaloa-kartelltag azt vallotta, hogy dollármilliókat vitt García Lunának, és ezt több, már letartóztatott szemtanú is alátámasztotta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!