Kirúgták a hannoveri balettigazgatót, aki kutyaürüléket kent egy kritikus arcára

2023. február 18. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Kirúgták a hannoveri operaház balett-társulatának igazgatóját, Marco Goeckét, miután február 12-én kutyaürülékkel kente be a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kritikusának az arcát, mert Goecke egyik produkcióját „unalmasnak” és „összefüggéstelennek” minősítette – írja a CNN.

Mint írtuk, Goeckét először csak felfüggesztették, azóta viszont végleg felmondtak neki, és a rendőrség is vizsgálja az esetet.

Goecke egy előadás szünetében ment oda az újságíróhoz, Wiebke Hüsterhez, aki egy korábbi cikkében élesen kritizálta a balettigazgató egyik előadását. Hüster elmondása szerint amikor meglátta az igazgatót a tömegben, ahogy közeledik felé, nem fogott gyanút, mert nyugodtan beszélt, a kipirosodott arca viszont mutatta az izgatottságát. Amikor közel ért hozzá, Goecke hirtelen kihúzott egy zacskót a zsebéből, majd a tartalmát, kutyaürüléket az arcába dörzsölte. Amikor rájött, mi volt a zacskóban, Hüster sikoltozni kezdett, a körülötte állők pedig „lefagytak a sokktól” – mesélte.

Goecke később nyilatkozatban kér bocsánatot a kritikustól, Wiebke Hüstertől és minden érintettől a „teljesen elfogadhatatlan cselekedete miatt”.

„Visszatekintve világosan belátom, hogy ez a pillanat hevében elkövetett szégyenletes cselekedet és túlreagálás volt két, gyors egymásutánban tartott premier idegfeszültsége után” – tette hozzá.

A német közszolgálati műsorszolgálatónak, az NDR-nek viszont úgy fogalmazott, Hüster „évek óta” „sz*rral dobálózott”, azt viszont elismerte, „nem helyes, hogy ez ebben az operaházban, ebben a nyilvános térben történt, és természetesen az is tény, hogy a nézők megijedtek, és ezt hihetetlenül sajnálom”.

Az NDR-rel egyébként azt a részletet is megosztotta, hogy a tacskója ürülékét tette el, hogy a kritikus arcába kenje.

A FAZ az eset után azt írta: „A megalázó tettet a testi sértés vétségén túl úgy is értékeljük, mint a szabad, kritikus művészetszemlélet megfélemlítésére tett kísérletet”.

Hüster büntetőfeljelentést tett, a hannoveri rendőrség szóvivője a CNN-nek megerősítette, hogy becsületsértés és testi sértés miatt nyomoznak.

A Hannoveri Állami Operaház azonnal „személyesen és nyilvánosan is” bocsánatot kért Hüstertől. Csütörtökök közölték, hogy „közös megegyezéssel” megszüntették az együttműködését Goeckével.

„A Marco Goeckével való bizalmi együttműködés elképzelhetetlen a Hannoveri Állami Operaház számára a Wiebke Hüster újságíró elleni támadás után. Marco Goecke felelőtlen cselekedetei mélyen elbizonytalanították a közönséget, irritálták a nyilvánosságot, megsértették a ház minden elvét, és masszívan ártottak a Hannoveri Állami Opera hírnevének” – közölte az operaház.

„Soha többé nem megyek el Marco Goecke előadásaira, számomra most már egy másik univerzumban létezik, mint az enyém” – zárta le a témát Hüster.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!