Több mint száz évvel a feladása után kézbesítettek egy levelet Angliában

2023. február 17. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szokott késni a posta, de nem ennyit: egy 1916-ban feladott levél több mint száz évvel később érkezett meg egy londoni címre – írja a CNN.

A dél-londoni Hamlet Road-i lakásra címzett levelet 1916 februárjában adták fel. A lakásban jelenleg Finlay Glen él, egy fiatal londoni színházrendező és drámaíró. Glen azt mondta, a levelet pár éve kézbesítették a lakáshoz, és először a borítékon szereplő 16-os szám alapján a barátnőjével azt hitték, 2016-os levélről van szó, és nem foglalkoztak vele.

Később viszont gyanús lett nekik, hogy a bélyegen egy király arcképe volt, nem II. Erzsébet királynőé, ezért egy helyi történelmi társasághoz fordultak. A szakértők megerősítették, hogy a bélyegen V. György arcképe szerepel, és a levelet 1916-ban keltezték. (2022-től ismét egy király, III. Károly arcképe lesz látható az Egyesült Királyság bélyegein, erről itt írtunk bővebben.)

„Miután kiderült, milyen régi levélről van szó, úgy döntöttünk, kinyitjuk” – mondta Glen. Angliában 2000 óta bűncselekménynek számít, ha egy másnak címzett levelet bont ki valaki.

A levelet ezután átadták a Norwood Review című szaklapnak, hogy kiderüljön, van-e történelmi jelentősége a levélnek. Stephen Oxford, a folyóirat szerkesztője osztotta meg a levél tartlami részleteit a CNN-nel:

  • A levél címzettje, „Drága Katie-m”, aki Oxford szerint Oswald Marsh helyi bélyegmágnás felesége volt.
  • A levelet Christabel Mennel, Henry Tuke Mennel teakereskedő lánya írta, amikor családja a nyugat-angliai Bathban nyaralt.
  • A levélben Mennel többek között azt írja: „Nagyon nyomorultul éreztem magam itt egy nagyon erős megfázással”.

A dél-londoni városrész a 20. század elején az üzleti élet egyik központja volt, ahova rengeteg gazdag, középosztálybeli ember költözött az 1800-as évek végén – magyarázta Oxford. Elmondása szerint a a Hamlet Road-i ingatlan egykori lakója, Oswald Marsh „nagy tekintélyű bélyegkereskedő volt, akit gyakran hívtak szakértő tanúként bélyegcsalási ügyekben”.

Az viszont egyelőre rejtély, hogy ért a levél több mint száz év késéssel célba, a Királyi Postának ugyanis fogalma sincs, mi történhetett.

Oxford szerint a levélen délkelet-londoni Sydenham városrész postabélyegzője van, ezért elképzelhető, hogy valahol ott várakozhatott évtizedeken át egy sötét sarokban, míg valaki rátalált, és továbbította a helyes címre.

Glen a CNN-nek azt mondta, ha a szakértők történelmi jelentőségűnek ítélik, örömmel ajándékozzák egy helyi archívumnak a levelet, de ha nem, szeretnék megtartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!