III. Károly szakított a hagyományokkal, korona nélkül látható az új bélyegeken

2023. február 8. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán mutatták be az új brit postai bélyegeket, amelyeken már az új uralkodó, III. Károly látható. A bélyeg különlegessége, hogy a király koronaékszerek nélkül szerepel rajta – írja a BBC.

A minimalista, díszítés nélküli képet III. Károly személyesen hagyta jóvá. David Gold, a Royal Mail szóvivője a BBC-nek azt mondta, az uralkodó „azt akarta, hogy egyszerű legyen”. „Ez egy nagyon emberi kép, díszítés nélkül” – tette hozzá.

A dizájn a Martin Jennings művész által készített szobor alapján készült – a képet aztán digitálisan adaptálták a bélyegekhez.

Az új, III. Károlyt ábrázoló bélyegek – Fotó: Royal Mail Group / AFP
Az új, III. Károlyt ábrázoló bélyegek – Fotó: Royal Mail Group / AFP

Az új bélyeg dizájnja ugyan hasonlít a jelenleg forgalomban levőre, amin még a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet szerepel, de hangulatában sokkal „szikárabb és szigorúbb”. Egy másik fontos különbség is van a két bélyeg között: míg a királynő koronában látható a képen, III. Károly semmilyen uralkodói jelképet nem visel.

Bélyegek a II. Erzsébet királynő tiszteletére készült 1967–1970-es sorozatból a londoni Nemzeti Pénzmúzeumban – Fotó: DeAgostini / Getty Images
Bélyegek a II. Erzsébet királynő tiszteletére készült 1967–1970-es sorozatból a londoni Nemzeti Pénzmúzeumban – Fotó: DeAgostini / Getty Images

A hagyomány szerint a női uralkodók koronát vagy diadémot viselnek bélyegeken. A brit postabélyegeken első uralkodóként feltűnő, 1901-ben elhunyt Viktória királynő például diadémban volt látható a bélyegeken. A férfi uralkodók ugyan nem koronában jelennek meg a képen, de a korona jelképe megjelenik a bélyeg díszítésében – így volt ez III. Károly nagyapja, VI. György esetében is. Az új bélyegről viszont teljesen hiányzik a díszítés, így az uralkodói szimbólumok is.

II. Erzsébet 97 évesen, uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halála után elsőszülött fia, Károly lett a brit uralkodó III. Károly néven.

A jelenleg közforgalomban lévő összes brit postabélyegen a hagyományoknak megfelelően a néhai királynő profilból készült portréja látható. A jelenlegi változat még 1967-ben készült. A III. Károlyt ábrázoló bélyegek április 3-án kerülnek forgalomba.

A brit bélyegek egyedülálló módon nem tartalmazzák az ország nevét, ezért az új bélyegeken a király portréjén, az áron és egy vonalkódon kívül semmi más nem lesz. Több millió új bélyeget nyomtatnak, amelyeket II. Erzsébet királynő bélyegeivel párhuzamosan használnak majd, amelyeket addig árusítanak, amíg a régi készletek el nem fogynak.

Az új uralkodó képmásával díszített bankjegyeket december végén mutatták be, erről itt írtunk bővebben. Ahogy arról a királynő szeptemberi halálát követően írtuk, 1960 óta az angol font minden bankjegyét és érméjét II. Erzsébet portréja díszíti, és csak hosszú évekbe telik majd, míg átáll a rendszer a király portréját viselő fontra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!