Elhanyagolt volt az iskenderuni kórház, ami a betegekre omlott a törökországi földrengésben

2023. február 15. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Gyógyulni érkeztek a betegek korábban a törökországi Iskenderun városának kórházába, ám onnan nem távozhattak: az intézmény maga alá temette a betegeit az egy héttel ezelőtti földrengésben. A hozzátartozók még most is éjt nappallá téve virrasztanak a romok mellett, miközben a mentőalakulatok túlélők után kutatnak. A helyiek szerint a kórház régóta romos volt, mégsem költöttek a hatóságok az épület felújítására. Azt mondják, ez a hanyagság is hozzájárult a katasztrófához.

„Nem tudom, hány nap telt el, elveszítettem az időérzékemet, csak most kezdték el keresni. Mi itt várunk rá. Nagyon szeretem a nagymamámat” – mondta a riportban egy nő, aki második nevét nagymamájáról kapta.

A Deutsce Welle egy iskenderuni ideiglenes táborban is forgatott. A táborban egy sátorra három család is jut, akiknek alig van valamije, a sátrat pedig egy kályhával igyekeznek befűteni. „Esik az eső, a gyerekek mind betegek, és van egy kisbabám. Kérem, az Isten szerelmére, küldjenek nekünk egy sátrat, semmilyen segítség nem jött ide” – mondta egy nő.

A törökországi és szíriai földrengésben mostanra több mint negyvenezren haltak meg. A túlélők megtalálására egyre csökken az esély, mert 5-7 nap után már csak nagyon ritkán találnak túlélőket a romok között. Ennél hosszabb ideig már csak akkor tud valaki túlélni a romok alá szorulva, ha friss levegőhöz és ivóvízhez jut. Extrém esetek azért akadnak, 2013-ban, egy bangladesi ruhagyár összedőlése után 17 nappal akadtak rá az egyik ott dolgozó nőre, aki 408 órán keresztül élt túl a romok alatt úgy, hogy a tragédiában meghalt munkatársai táskáiban talált vízen és kekszen élt. A 2010-es hatalmas haiti földrengés után egy férfi pedig a jelek szerint egészen döbbenetes módon 27 napot élt túl a romok alatt úgy, hogy egy szennyvízcsőből szürcsölgette a kifolyt folyadékot.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!