Kurd tüntetők zavarták meg az Európai Parlament ülését

2023. február 15. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Kurd tüntetők egy csoportja zavarta meg az Európai Parlament szerdai ülését Strasbourgban - írja a Euroctiv. A demonstrálók szórólapokat szórtak a levegőbe, és a bebörtönzött kurd politikus, Abdullah Öcalan szabadon bocsátását követelték.

Öcalan a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) alapítója, akit Törökországban több mint húsz év börtönbüntetésre ítéltek terrorizmus vádja miatt.

Az uniós törvényhozók épp az EU Green Deal ipari tervéről szóló kulcsfontosságú vitán vettek részt, evakuálták őket, az ülést további értesítésig felfüggesztették. A Twitterre Cseh Katalin és Ujhelyi István is töltött fel videót az incidensről:

Február 8-án az Európai Parlament előtti téren követelte tüntetők egy csoportja Öcalan szabadon bocsátását.

Törökországban a kurdok a teljes lakosság mintegy 18%-át teszik ki, és a török kormány és a kurdok közötti együttélés mindig problémás volt. Az 1974-ben alapított PKK-t számos EU-tagállam terrorszervezetnek tekinti. A szervezet ugyanis többek között ellentmondásos tiltakozásokkal, gerillatámadásokkal és emberrablásokkal is harcol a kurd-ügy mellett. 2019 októberében Recep Tayyip Erdoğan török elnök hadat üzent a különböző etnikai csoportokból álló, jelentős kurd jelenléttel rendelkező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) által ellenőrzött észak-szíriai régiónak, Rojavának, ami többek között az innovatív demokratikus működéséről lett ismert. A rojavani politikai rendszer önszerveződő tanácsok a közösség bevonásán alapuló döntései szerint működött .A rendszer kidolgozásában Öcalan is részt vett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!