Még férfiként nőket erőszakolt, transz nőként nem mehet női börtönbe

2023. január 26. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Isla Bryson a bíróság szerint két nőt erőszakolt meg még akkor, amikor férfi volt, és Adam Graham volt a neve. Azóta transznemű nőként éli az életét, az ítélet szerint viszont nem női börtönben fogja tölteni a büntetését, írja a Sky News.

A 31 éves Brysont jelenleg egyelőre nők között tartják fogva, míg arra vár, hogy a bíróság eldöntse, mennyi ideig is kell börtönbe mennie, de itt „aggodalmak merültek fel a többi női rab biztonsága miatt”, akik mellett Bryson is ott van.

A 31 éves Isla Bryson, korábbi nevén Adam Graham, a nyugat-dunbartonshire-i Clydebankból érkezik a glasgow-i Legfelsőbb Bíróságra – Fotó: Andrew Milligan / PA Wire / Getty Images
A 31 éves Isla Bryson, korábbi nevén Adam Graham, a nyugat-dunbartonshire-i Clydebankból érkezik a glasgow-i Legfelsőbb Bíróságra – Fotó: Andrew Milligan / PA Wire / Getty Images

Az ügy egészen a skót parlamentig jutott, miután a brit miniszterelnök is úgy nyilatkozott, megérti az aggodalmakat. Skócia miniszterelnöke, Nicola Sturgeon ezután azt mondta, a börtön most épp kockázatfelmérést végez, de „tekintettel a közvélemény és a parlament érthető aggodalmára ebben az ügyben, megerősíthetem, hogy ezt a foglyot nem a Cornton Vale női börtönben fogják fogva tartani. Remélem, ez biztosítékot nyújt a nyilvánosság számára”.

Az Egyesült Királyság törvényei szerint minden transznemű női rab saját elbírálást kap, szigorú kockázatfelmérésen esnek át, és csak utána helyezik őket női börtönbe. De a fogva tartásuk alatt olyan neműek között tartják őket, amilyennek ők saját magukat is vallják.

A vád szerint Bryson 2016-ban és 2019-ben erőszakolt meg egy-egy nőt, akikkel az interneten ismerkedett össze. Bryson a bíróságon tagadta a vádakat, de végül mindkét esetben bűnösnek találták.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!