Perli a New York Times az Európai Bizottságot, mert nem ad ki információkat a Pfizer-vakcinák vásárlásáról

2023. február 14. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bírósághoz fordul a New York Times, miután az Európai Bizottság nem adja ki a bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla közötti üzeneteket, amelyek olyan üzletekről is tartalmaznak információkat, mikor a több milliárd euró értékben vásárolt vakcinákról esett szó – számol be erről a Politico. A keresetet 25-én nyújtották be, és hétfőn tették közzé az Európai Bíróság nyilvános nyilvántartásában, de további információk egyelőre még nem érhetők el online.

Az egész ügy még 2022 januárjában indult el, mikor a német Netzpolitik újságírója, Alexander Fanta kérelmezte, hogy nyilvánosságra hozzák a vakcinavásárlásokról szóló üzenetek részleteit, ezt azonban a bizottság nem teljesítette. Ezután indított hivatalos vizsgálatot az európai ombudsman, Emily O'Reilly, aki megállapította, hogy a bizottságtól jogszerűtlen lépés volt az, hogy nem tették nyilvánossá ezeket a közérdekű információkat.

A Netzpolitik mellett a Bild is egy sor keresetet nyújtott be a Bizottság ellen, amelyben a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca által gyártott Covid-19-vakcinák megvásárlásáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát kérte, de a bíróságok elutasították a német napilap legtöbb beadványát. Néhány dokumentumhoz azonban sikerült hozzájutniuk, például egy 2020 júniusában kezdődő emaillevelezéshez.

A New York Times nem kívánta kommentálni az ügyet, míg Vera Jourová, az uniós értékekért és átláthatóságért felelős biztos a perrel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy az üzeneteket valószínűleg törölhették.

Ursula von der Leyen állítólagos korrupciós ügyeiről, az sms-ben leszervezett koronavírus elleni Pfizer-vakcinák beszerzésekről részletesebben ebben a cikkben már mi is beszámoltunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!