Új-Zélandon rendkívüli állapotot hirdettek a Gabrielle ciklon miatt

2023. február 13. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli állapotot hirdettek hétfőn Új-Zélandon, miután a Gabrielle ciklon elérte az ország északi szigetét. Több régióban, köztük Northlandben és az ország legnagyobb városában, Aucklandben a polgári védelem a várható áradások miatt adott ki riasztást. Az északi szigeten ezrek maradtak áramellátás nélkül.

Az előrejelzés szerint a következő 20 órában 400 milliméter esőre és 130 km/órás széllökésekre kell készülnie a lakosságnak.

A Twitteren már számos videót és fotót megosztottak arról, milyen állapotok vannak az országban – ez az egyik leglátványosabb, amelyet magyar idő szerint hétfő reggel hét óra körül tweeteltek, és az látszik rajta, ahogy egy személyautót és az utánfutóját megemeli a szélvihar.

Egy másik tweet pedig azt mutatja meg, hogyan csapnak ki a hullámok az egyébként néptelen tengerparti Tamaki Drive-ra, ami a népszerű Kohimarama Beach strand melletti úttest (miközben ciklon ide, ciklon oda, Ed Sheeran szakadó esőben is szakadatlanul zenél).

Az Air NZ új-zélandi légitársaság vasárnap törölte az összes belföldi járatát, valamint sok nemzetközi járatot is Aucklandben. A város környékén a vasúti közlekedés is leállt, és utakat kellett lezárni.

A viharos időjárás miatt a régióban a legtöbb iskola, könyvtár bezárt. Aucklandban 26 óvóhelyet és polgári védelmi központot nyitottak meg.

A meteorológiai szolgálat vasárnap a helyzet várható súlyosbodására figyelmeztetett. Chris Hipkins új-zélandi miniszterelnök arra kérte a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne hagyja el otthonát.

Idén már a második alkalommal kellett vörös figyelmeztetést kiadni Új-Zélandon a viharos időjárás miatt. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!