133 órával a törökországi és szíriai földrengés után is találnak még túlélőket a mentőcsapatok

2023. február 11. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az AP hírügynökség szerint két családot is sikerült épségben kimentenie a romok alól a mentőcsapatoknak Törökországban, annak ellenére, hogy az idő múlásával egyre kevesebb a túlélő.

A Narli családot több mint 133 órával a földrengés után sikerült kiszedni a romok alól. Először a 12 éves Nehir Naz Narlit mentették meg, majd mindkét szülőjét. A mentést a török televíziók is közvetítették.

Ezt követte a nap folyamán egy öttagú család kimentése a Gaziantep tartománybeli Nurdagi városában – jelentette a HaberTürk csatorna. A mentők ujjongtak és Istent dicsőítették, amikor a család utolsó tagját, az apát is biztonságba helyezték.

Melisa Ulkut, egy húszas éveiben járó nőt a földrengés óta eltelt 132. órában emelték ki a romok alól Elbistanban, miután ugyanezen a helyszínen ugyanebben az órában egy másik személyt is kimentettek. A nő kimentése előtt a rendőrség megkérte a helyieket, hogy ne éljenezzenek és ne tapsoljanak, hogy ne zavarják a közelben zajló mentési munkálatokat.

Egy órával korábban egy 3 éves kislányt és édesapját húzták ki a romok alól a szintén Gaziantep tartománybeli Islahiye városában, majd nem sokkal később egy 7 éves kislányt mentettek ki Hatay tartományban.

A HUNOR mentőcsapat a mai napon nem talált túlélőket. Ők a mentésben eddig 144 túlélőt és 248 holttestet emeltek ki. Más magyar mentőcsapatok kutyái viszont jeleznek még túlélőket a romok alatt – derül ki a Budapest Mentőszervezet posztjából.

A BMSZ hozzátette: folyamatos a katonai jelenlét a mentések mellett. Erre azért is lehet szükség, mert az elmúlt napokban incidensek történtek a mentőcsapatok és más csoportok között. Ahogy azt korábban írtuk, az osztrák és a német mentőcsapatok is felfüggesztették a mentési munkákat Hatay tartományban a romló biztonsági helyzet miatt.

Mindeközben Recep Tayyip Erdoğan török elnök a földrengés sújtotta városokban tett körutat. Az elnök bejelentette, hogy 21 848-ra emelkedett Törökországban a halálos áldozatok száma. Ezzel összesen 25 401-re tehető a halottak száma az egész régióban, ide értve a török kormány és a lázadók által ellenőrzött szíriai területeket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!