Eddig összesen 30 túlélőt mentettek ki a romok alól a magyar mentőcsapatok Törökországban

2023. február 8. – 10:36

Eddig összesen 30 túlélőt mentettek ki a romok alól a magyar mentőcsapatok Törökországban
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata a törökországi Hatay településen kutat túlélők után – Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Napi 24 órában dolgozik a Hunor mentőcsapat Törökország földrengés sújtotta részén, egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen egyszerre három helyszínen eddig tizenhárom túlélőt mentettek ki és hét ember holttestét emelték ki a romok alól – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán reggel. A Hunor 55 fővel és két kutyával van a helyszínen, és megérkezett a TEK speciális egysége is kilenc egészségügyi és a hét alpintechnikai és műszaki képességben jártas szakemberrel. A Hunorral együtt utazott ki a Kutyák Határok Nélkül csapata, aminek vezetője, Leczki Sarolta a Facebookon egy videót is posztolt arról, ahogyan a túlélők után kutató Karma nevű kutyája jelez a romok között:

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook-posztjaiból az derül ki, hogy eddig kilenc embert emeltek ki a romok alól, egy 15 éves fiú életéért küzdenek. Kint van az Életjel mentőcsoport és úton van a Református Szeretetszolgálat csapata is.

A török–szír határnál dolgozik a Baptista Szeretetszolgálat is, 19 fős mentőcsapattal és 7 speciálisan kiképzett kutyával, közleményük szerint szerdáig összesen nyolc túlélőt találtak a Antakyában. Két 22 éves fiatalt, egy fiút kedden, egy lányt szerda hajnalban mentettek ki, ők orvosi ellátásban részesülnek, a mentőcsapat most egy négytagú család kimentésén dolgozik.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerda délelőtt a Facebookon azt írta, eddig 16 embert mentettek ki a magyar mentőcsapatok, a magyar kontingens 156 főből és 28 kutyából áll. Menczer Tamás külügyi államtitkár pedig az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy információik szerint továbbra sincs magyar áldozata vagy sérültje a katasztrófának.

Közölte azt is, hogy 18 magyarról tudnak, aki a földrengés sújtotta területen tartózkodik, a nagykövetség velük kapcsolatban áll, mindenki jól van, komoly segítséget nem kértek, csak kisebb technikai közreműködést. Az államtitkár azt kérte, ha valaki tud olyan magyarról, aki a térségben tartózkodott, jelezze a konzuli szolgálat vagy a nagykövetség telefonszámán, a külügyi tárca honlapján mindkettő elérhető.

A legfrissebb információk szerint átlépte a 11 ezret a Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban megrázó földrengés halálos áldozatainak száma, nemzetközi jelentések szerint a mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt, a munkát nehezíti a rossz időjárás is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!