Több száz elpusztult perui oroszlánfóka szervezetében találtak madárinfluenzát

2023. február 8. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Perui hatóságok szerint 585 oroszlánfóka pusztult el az országban a madárinfluenza (H5N1) miatt, írja az AFP. Az elmúlt időszakban nyolc különböző védett partszakaszon körülbelül 55 ezer döglött madarat regisztráltak a vadőrök, köztük sirályokat, pingvineket és pelikánokat is. Ezzel egy időben több száz halott oroszlánfókát is megtaláltak, és szinte mindegyik szervezetében ki lehetett mutatni a madárinfluenzát.

A perui Nemzeti Erdészeti és Vadvédelmi Szolgálat arra kéri a lakosokat, hogy se ők, se háziállataik ne érintkezzenek oroszlánfókákkal vagy madarakkal a tengerparti részeken. Korábban 37 ezer madarat kellett leölni, miután kiderült, hogy kitört a H5N1 egy perui csirkefarmon.

A szakértők szerint észak-amerikai vándormadarakról terjedhetett át a vírus a perui állatokra. Az meglehetősen ritka, hogy emlős állatra is átterjedjen a vírus, azonban az elmúlt időszakban madárinfluenzát találtak brit vidrák és rókák, montanai grizzly medvék és egy francia macska szervezetében is. Mindegyik állatnál valószínűsíthető, hogy fertőzött madarat ettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!