Szlovák külügyminiszter: Ha Putyin győzött volna, Magyarország területeket követelne Szlovákiától

2023. február 8. – 23:45

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha Vlagyimir Putyin sikerrel járt volna, és most a keleti szomszédunk lenne, ma Magyarországnak területi követelései lennének velünk szemben” – mondta Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter szerdán egy tévéműsorban – írja az Új Szó. Kácer hozzátette: titkosszolgálati dokumentumokkal rendelkezik, amelyek ezt bizonyítják.

A kijelentést a szlovák kormánykoalícióból is többen kritizálták, köztük Gyimesi György parlamenti képviselő és Igor Matovič volt miniszterelnök. Gyimesi szerint a külügyminiszter úgy használja a magyar kártyát, mint régen a magyargyűlölő szlovák szélsőjobboldal.

Válaszul Menczer Tamás, a Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára berendelte Szlovákia budapesti nagykövetét. Szerinte a Káčer azért támadja Magyarországot, mert a magyar kormány békepárti és szankcióellenes.

Ezzel körülbelül egy időben Jana Černochová cseh védelmi miniszter egy interjúban azt mondta:

„Sajnálom, amit Orbán Viktor tesz. Ki másnak, mint Magyarországnak az 1956-os szovjet véres invázió történelmi tapasztalatával, kellene megértenie, hogy mi folyik Ukrajnában. Ezért kellene Magyarországnak segítenie Ukrajnának. Amit Orbán mond, nekem nem tűnik helyénvalónak.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!