A németek ötezer dízelmeghajtású buszt építenek át elektromos busszá 2026-ig

2023. február 7. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Németország 2045-re klímasemlegessé akarja tenni a tömegközlekedési rendszerét, ehhez elengedhetetlen lesz a megfelelő mennyiségű elektromos jármű az utakon. Az elektromos buszok drágák, a dízelmotoros modellekből viszont még mindig nagyon sok üzemel Németországban. Európában a statisztikák szerint 800 ezer busz közlekedik az utakon, ezek jelentős része dízeles.

Leselejtezés helyett így sokszor olcsóbb és környezetkímélőbb, ha ezeket a buszokat átalakítják, de mielőtt nekiálltak volna, a mérnökök egy évig gondolkoztak megvalósításon. A jelenlegi tervek szerint az átalakítás fele annyiba kerül, mint egy új elektromos busz vásárlása. A DW riportja körbejárja, hogyan próbálnak a németek ötezer dízelmeghajtású buszt átépíteni a következő három évben.

Korábban egyébként már írtunk arról, hogy Magyarország széndioxid-kvótákért cserében vásárolhat elektromos buszokat Németországtól. Ennek az a célja, hogy a németek a 2013 és 2020 közti szén-dioxid-kibocsátási kvóta keretein belül tudjanak maradni.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!