Videón, ahogy egy szempillantás alatt romba dől egy hétemeletes ház Törökországban

2023. február 6. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

Másodpercek alatt romba dőlt egy hétemeletes lakóépület a törökországi Haliliyeben, miközben az utca tele volt járókelőkkel és kocsikkal. A katasztrófáról készült videó jól mutatja, mekkora pusztítást végzett a Richter-skála szerint 7,8-as erősségű földrengés, ami hétfő reggel hajnalban rázta meg Törökországot és Szíriát.

Az esetről beszámoló Sky News közzé tett egy másik videót is, amin az látszik, hogy miközben a mentőcsapatok túlélők után kutatnak egy földrengés sújtotta helyszínen, az egyik közeli épület összeomlik.

A térségben ez az elmúlt 100 év legerősebb földrengése, ami a törökországi Gaziantep tartományban lévő Nurdagi várostól 23 kilométerre keletre, 24,1 kilométeres mélységben következett be. A rengéseket azonban még ezer kilométerre, Kairóban vagy Cipruson is lehetett érezni. A földrengés történelmi szinten is kirívó erejét mutatja, hogy olyan műemléki épületek – mint például Gaziantep fellegvára – is romba dőltek, melyek az elmúlt évszázadokban már számos katasztrófát átvészeltek.

Az eddigi adatok szerint 2300-an vesztették életüket a katasztrófában, és több mint 9300-an sérültek meg. A mentést nehezítő tényezőkről és a hatalmas pusztítás okairól ebből a cikkünkben írtunk részletesen: „A padló vadul megrázkódott, az erkélyhez rohantam, készen arra, hogy kiugorjak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!