Olaf Scholz: Ukrajnával egyetértünk abban, hogy a nyugati fegyvereket nem használhatják orosz területen

2023. február 5. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Olaf Scholz, Németország kancellárja a Bildnek adott interjújában arról beszélt, hogy Ukrajnával „konszenzus van abban a kérdésben”, hogy a nyugat által szállított fegyvereket nem használják fel az ukrán erők Oroszország területén. Ukrajna nyugati szövetségesei tankokat, rakétarendszereket, precíziós rakétákat ígértek az ukrán erők segítésére a keleti fronton.

Putyin korábban a második világháborúhoz hasonlította az országok beavatkozását, Scholz azonban elutasította ezt az összehasonlítást, mondván, „Putyin szavai egy sor olyan abszurd történelmi összehasonlítás részét képezik, amellyel Ukrajna elleni támadását akarja igazolni. De ezt a háborút semmi nem tudja igazolni”.

Scholz arról is beszélt, hogy a Putyinnal való telefonbeszélgetései alatt az orosz elnök „nem fenyegette meg őt vagy Németországot”. A német kancellár elmondta azt is, hogy a Putyinnal folytatott beszélgetések világossá tették: egészen más az értelmezésük az ukrajnai háborúról. Scholz hozzátette, ő nyomatékosította Putyin felé, hogy „Oroszország a kizárólagos felelőse ennek a háborúnak, mert ok nélkül támadta meg szomszédját”.

Scholz beszélt Németország helyzetéről is, arról, hogy a háború elején voltak „horror forgatókönyvek”, amiket többen (például egyébként a magyar propagandamédia is) hangoztattak Németország jövőjével kapcsolatban. Ide tartoztak a kancellár szerint például a „téli dühös tömegtüntetésekről, hideg lakásokról és megfagyó németekről, elképzelhetetlen méretű gazdasági válságról” szóló szcenáriók, azonban Scholz úgy látja, „a jó hír az, hogy ebből semmi nem történt meg.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!