Leváltják az ukrán védelmi minisztert

2023. február 5. – 22:58

Másolás

Vágólapra másolva

Leváltják, így új minisztériumot kap Olekszij Reznyikov jelenlegi ukrán védelmi miniszter – írja a Reuters. Pozícióját Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője kapja meg. Mindezt David Arakhamia, a legnagyobb Nép Szolgája parlamenti vezetője jelentette be.

Arakhamia szerint háború idején nem politikusokra van szükség a védelmi minisztériumhoz hasonló, harci tárcák élén, hanem katonai és biztonsági szakértőkre. Azt nem árulta el, hogy mikor lép pontosan életbe a váltás, és az sem derült még ki, hogy Reznyikov melyik minisztériumot kapja meg.

Olekszij Reznyikov egy február 5-ei sajtótájékoztatón – Fotó: Oleksii Chumachenko / 2023 Anadolu Agency
Olekszij Reznyikov egy február 5-ei sajtótájékoztatón – Fotó: Oleksii Chumachenko / 2023 Anadolu Agency

Vasárnap már felmerült, hogy a minisztert leváltják, amire azt mondta, hogy egy tisztségviselő sem maradhat örökre a székében, oda megy, ahova az elnök küldi. A Kyiv Independent szerint az igazságügy minisztériumot kapja meg.

Az 56 éves Reznyikov 2021 novemberében került a védelmi minisztérium élére. A háború alatt szorosan együttműködött külföldi kollégáival, és közreműködött a sokmilliárd dolláros hadászati segély szállításának logisztikai megoldásában. Legfontosabb célja az volt, hogy bejuttassa Ukrajnát a NATO-be.

Bár többször felszólalt a korrupció ellen, az elmúlt hetekben pont egy ilyen botrány derült ki a minisztériumában. Az egyik helyetteség ki is rúgták, gyanúsított az ügyben. Egy másik lemondott azóta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!