Több síelő is meghalt lavinabalesetekben Ausztriában

2023. február 4. – 19:13

Több síelő is meghalt lavinabalesetekben Ausztriában
A mentésben résztvevők állnak a Rettenbach-gleccsernél Sölden közelében 2022. február 4-én – Fotó: ZOOM.TIROL / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több lavináról érkezett jelentés Ausztriában, elsősorban Tirolból, négy síelőt sodortak el a lezúduló lavinák.

A tiroli Zillertalban egy fiatal síelő holttestére bukkantak a hótömeg alatt – közölte az osztrák rendőrség.
A nyugat-ausztriai hegyekben is találtak a mentők egy holttestet szombaton az erős havazást követő lavina alatt. Kleinwalsertalban péntek este kezdődött kutatás, miután számos lavináról érkezett jelentés, elsősorban Tirolból.
Az Arlberg-hegységben két, feltehetően lavinába került ember után kutattak, de a mentőket veszélyeztető erős hóesés és heves széllökések miatt felfüggesztették a kutatást.

Előzőleg pénteken egy harminckét éves kínai síelő vesztette életét lavinában a tiroli Ötz-völgyben, egy fiatal fiút pedig egy lavina sodort el Kitzbühel térségében, ő súlyos sérüléseket szenvedett. Decemberben tíz embert sodort el egy lavina a Lech Zürs síterepen, Vorarlberg tartományban, ők mind előkerültek, négyen megsérültek.

A hatóságok fokozott óvatosságra szólították fel síelni vágyókat, a magasabban fekvő térségekben az ötfokozatú skálán négyes fokozatúra emelték a lavinaveszélyt, ami súlyos lavinaveszélyt jelent.
A téliesre fordult időjárás a közúti közlekedésben is fennakadásokat okoz. Az ÖAMTC osztrák autóklub szerint tizenhét utat zártak le lavinaveszély miatt, 46 útszakaszon pedig kötelező a hólánc.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!