Meloni támogatja, hogy legyenek legális bevándorlási kvóták

2023. február 3. – 20:35

Meloni támogatja, hogy legyenek legális bevándorlási kvóták
fotó: Philipp Znidar / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz kormány egyetért a német kormánnyal abban, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelemben együtt kell működni a származási országokkal, és legális bevándorlási kvótákat kell felajánlani az illegális migrációval szembeni fellépésért cserébe – jelentette ki Georgia Meloni olasz miniszterelnök pénteken Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

A jobboldali Olasz Testvérek politikusa és a szociáldemokrata német kormányfő közös tájékoztatóján Georgia Meloni kiemelte: „abszolút támogatja” Olaf Scholzot abban, hogy legyen a kibocsátó országokkal folytatandó együttműködés „egyik eleme” a legális bevándorlási kvóta az illegális migráció visszaszorításáért cserébe – írja az MTI.

Meloni szerint az illegális migráció a biztonsággal is összefügg, ezt mutatja például a Wagner orosz katonai vállalkozás tevékenysége az afrikai Szahel-övezetben.

Hangsúlyozta, hogy szét kell választani egymástól az illegálisan bevándorló gazdasági menekültek és a valóban védelemre szoruló emberek, például a hazájukat az orosz támadás miatt elhagyni kényszerülő ukránok ügyét, és nem lehet „egyszerűen a tengerbe vetni” az érkezőket. Mint mondta, „természetesen felelősségvállalásra és szolidaritásra is szükség van”.

Hozzátette: hajlandó diplomáciai képviseleteket nyitni afrikai országokban, hogy a bevándorolni szándékozók benyújthassák „szabályos kérelmüket”.

Az olasz kormány az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásában is egyetért a német kormánnyal – húzta alá berlini bemutatkozó látogatásán Georgia Meloni, akit katonai tiszteletadással fogadtak Olaf Scholz hivatalában. Kiemelte, hogy kormánya „minden lehetséges módon és minden szinten” támogatja Ukrajnát, és személyesen is azt vallja, hogy nem igaz az az állítás, miszerint az orosz támadással szembeni védekezés támogatása csak a háború folytatását jelenti.

„Ha nem támogatnánk Ukrajnát, akkor nem béke lenne, hanem invázió”

– jelentette ki az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy az „igazságos békéhez” meg kell adni az önvédelem lehetőségét a megtámadott országnak. Csak az erőegyensúly esetén, azaz Ukrajna támogatásával lehet „tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket” – mondta Georgia Meloni.

Kérdésre válaszolva arról is szólt: nem emlékszik, hogy bármikor is azt mondta volna, hogy „allergiás Németországra”.

Figyelemreméltó, hogy Meloni mennyire más álláspontot képvisel a két talán legfontosabb kérdésben (bevándorlás, háború), mint Orbán Viktor, aki az olasz választások előtt nyíltan támogatta a politikust. Arról, hogy nincs teljes összhang Meloni és Orbán között, ebben a cikkübkben írtunk.

Néhány hónapja Orbán is tárgyalt Scholtz-cal, a két politikus azonban nem tartott közös sajtótájékoztatót.

Olaf Scholz az EU-s tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács február 9-én kezdődő kétnapos rendkívüli értekezletével kapcsolatban kiemelte: a közös értékeken – a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletére – épülő, és „humánus és válságtűrő” EU-s menekültügyi rendszert kell kiépíteni, amelyben „méltányos egyensúlyban” van a felelősségvállalás és a szolidaritás.

Hozzátette, hogy a védelemre nem szoruló, maradásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni származási országukba. Ezekkel az országokkal együtt kell működni, és meg kell nyitni az EU-ba irányuló bevándorlás „legális útjait”.

Scholz kiemelte, egyetértésre kell jutni arról, hogy „Európának szüksége van a bevándorlásra”.

A kancellár beszélt többek között Ukrajna támogatásáról is, Németország és Olaszország „átfogó támogatást nyújt Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, és ez így is marad”.

Eközben a bevándorlás témakörében Orbán Viktor üzent Ursula von der Leyennek és Manfred Webernek, a miniszterelnök a közösségi médiában jelezte feléjük, hogy „na, ugye!”. Szerinte a magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz. Orbán ezzel arra utalt, hogy mindkét uniós politikus a közös határok megvédéséről, megerősítéséről beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!