Katar megtiltja a rovarevést

2023. február 3. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Katar megtiltja az rovarok evését, mert az szerintük nem felel meg az iszlám megengedett étkezés, a halal szabályainak, írja az MTI.

A katari egészségügyi minisztérium szerint egészen pontosan az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának szabályozásai és az illetékes vallási hatóságok véleménye alapján tilos megenni a rovarokat vagy a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszereket.

Muszlim teológusok szerint az iszlám nem tiltja egyértelműen a rovarok fogyasztását, mert például a sáskát is megemlítik a Koránban.

Közben az Európai Bizottság január elején engedélyezte a lisztkukac és a házi tücsök étkezési célú felhasználását. Az Európai Unió eddig négy rovart fogadott el új élelmiszerként. A rovarok régóta olcsó fehérjeforrást jelentenek a világ bizonyos közösségeinek, és fogyasztásuk alternatívát jelenthet a hússal, valamint egyéb, az üvegházhatású gázok mértéktelen kibocsátásával járó élelmiszerekkel szemben.

A magyar agrárminiszter, Nagy István viszont erről azt mondta: a magyar embernek nem kell a kukac, és a kormány megvédi a családok mellett a gasztronómiát is.

A rovarevésről itt írtunk bővebben – ahol receptekben is kipróbáltuk őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!