Az első muszlim nők között volt az amerikai kongresszusban, most a republikánusok leváltották antiszemita vádak miatt

2023. február 2. – 23:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA törvényhozásának alsóházában szűk többségbe került republikánusok leváltották a demokrata Ilhan Omart a külügyi bizottságban betöltött posztjáról, írja a BBC.

A muszlim vallású politikust korábban antiszemitizmussal vádolták, mert arról beszélt, hogy Izrael amerikai támogatása mögött a pénz áll. Miután republikánus és demokrata politikusok is bírálták a kijelentése miatt, még 2019-ben bocsánatot kért, és megköszönte „zsidó szövetségeseinek és kollégáinak”, hogy felvilágosították őt.

A republikánusok most leváltották Omart a külügyi bizottsági posztjáról, szerintük a lépés határozott állásfoglalás az antiszemitizmus ellen. A demokraták és Omar szerint azonban ez bosszú volt, mert 2020-ban, amikor a demokraták voltak többségben a képviselőházban, két republikánust is kiszorítottak a bizottságokból.

Omar azt is felvetette, hogy azért távolították el, mert muszlim nő, aki menekültként vándorolt be az Egyesült Államokba. „Meglepődik bárki is azon, hogy valamiért méltatlannak tartanak arra, hogy az amerikai külpolitikáról beszéljek?” – mondta nem sokkal a szavazás előtt.

Ilhan Omar – Fotó: Nathan Posner / AFP
Ilhan Omar – Fotó: Nathan Posner / AFP

Omar az egyike annak a három magas rangú demokratának, akik a Kevin McCarthy házelnök által vezetett új képviselőházi többség alatt elveszítették bizottsági megbízatásukat.

Ilhan Omar az 1990-es években szomáliai menekültként érkezett az Egyesült Államokba. 2018-ban ő lett az egyik első muszlim nő, akit beválasztottak az amerikai kongresszusba.

Hivatali ideje alatt többször kapott gyalázkodó kijelentéseket, Donald Trump korábbi elnök támogatói például azt skandálták a gyűlésein, hogy „küldjétek vissza!”. A csütörtöki szavazás előtt Omar azt mondta, halálos fenyegetést kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!