Megtalálták a veszélyes radioaktív kapszulát Ausztráliában

2023. február 1. – 08:30

Megtalálták a veszélyes radioaktív kapszulát Ausztráliában
Az ausztrál katasztrófavédők az eltűnt kapszula keresése közben – Fotó: AAP Image / Department of Fire And Emergency Services / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál katasztrófavédők megtalálták a múlt héten eltűnt, apró, de veszélyes radioaktív kapszulát, írja a BBC. A hivatalos bejelentéskor az ausztrál hatóságok azt közölték, hogy a katasztrófavédelem „szó szerint megtalálta a tűt a szénakazalban”. Az abcnews ausztrál hírcsatorna azt írja, hogy a kapszulát Ausztrália nyugati részén, a Nagy Északi Autópályán, Newman városánál találták meg, egy 70 km/h-s sebességgel haladó kutatójárműn található speciális berendezés észlelte.

Az apró, csupán 8 milliméter átmérőjű és 6 milliméter magas, az emberi szervezetre rendkívül veszélyes cézium-137 izotópot tároló eszköz egy nagyobb berendezés alkatrésze, és szállítás közben veszett nyoma a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.

A megtalált kapszula – Fotó: Department of Fire and Emergency Services WA
A megtalált kapszula – Fotó: Department of Fire and Emergency Services WA

A BBC azt írja, hogy az alkatrészt egy alvállalkozó cég szállította, január 12-én vették fel a bánya telephelyéről, hogy egy Perth külvárosában lévő raktárba szállítsa. Amikor január 25-én kicsomagolták, a mérőműszert széttörve találták, a radioaktív kapszula pedig eltűnt. A négy rögzítőcsavar és csavar közül az egyik szintén hiányzott. A hatóságok szerint a szállítás közbeni rezgések miatt a csavarok meglazulhattak, és a kapszula így a burkolaton és a teherautón lévő réseken keresztül leeshetett.

A Rio Tinto bányászati óriás bocsánatot kért az eszköz elvesztése miatt, amely komoly veszélyt jelenthetett volna, ha kézben tartják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!