Hét év börtön fenyeget egy orosz tinédzsert, mert háborúellenes véleményt posztolt

2023. január 30. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Akár hét évet is kaphat az a 19 éves arhangelszki egyetemista lány, aki ellen háborúellenes posztok miatt emeltek vádat Oroszországban. Oleszja Krivcova jelenleg házi őrizetben van. A súlyosabb büntetés akkor érheti, ha a bíróság terrorizmus vádjában bűnösnek találja: ezt az ügyészség azért találta megalapozottnak, mert Krivcova októberben a Krímbe vezető hídon végrehajtott robbantásról posztolt az Instagramon, ellenezve az Ukrajna elleni orosz inváziót – írta a CNN.

Oleszja Krivcova házi őrizetben – Forrás: Sotavision
Oleszja Krivcova házi őrizetben – Forrás: Sotavision

De enélkül is kaphat három évet: ehhez elég, hogy az orosz hadsereg diszkreditálásában találják bűnösnek, márpedig az Oroszországban háborúnak sem nevezhető ukrajnai háború ellenzése ezzel érhet fel. Helyzetét súlyosbítja, hogy tavaly májusban háborúellenes lapokat is osztogatott.

„Nagyon mély igazságérzete van, ez megnehezíti az életét. Az, hogy nem tud csendben maradni, most a legsúlyosabb bűnnek számít Oroszországban” – mondta a CNN-nek Krivcova édesanyja. Lánya elmondása szerint a rendőrség december 26-án tört rá otthonára, földre kényszerítve őt és a férjét is. Állítólag egy bontókalapáccsal is megfenyegették és az egyik tiszt azt mondta, hogy a Wagner-csoport üdvözletét küldi. (Ez utalás volt arra a zsoldosra, aki a Vlagyimir Putyin elnök „séfjeként” ismertté vált Jevgenyij Prigozsin által létrehozott seregből megszökött, amikor Ukrajnába vitték. Az egyébként a zsoldossereghez csatlakozás révén börtönből kiengedett férfit a Wagner-csoport tajai elfogták és egy bontókalapáccsal kivégezték.)

„Furcsa időket élünk – mondta Krivcova édesanyja. – A börtönből az elítéltek háborúba mennek, a gyerekek meg börtönbe.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!