Miért aggódhatnak az oroszok az Ukrajnának adott tankok miatt?

2023. január 28. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva


A héten a nyugati országok tankokat ajánlottak fel Ukrajnának, a németek szerdán közölték, hogy 14 Leopard 2 harckocsit szállítanak, és rábólintottak, hogy más európai országok további 88 harckocsit küldjenek. Az Egyesült Államok is közölte, hogy 31 Abrams M1 harckocsit fog szállítani az ukrán erőknek.

Sean Bell katonai szakértő a Sky News-nak azt mondta, hogy most először fordul elő, hogy a Nyugat „a védelem támogatásáról áttért a támadóerő támogatásra”.

„A kanadaiak is négy tankot biztosítanak, ami ugyan egy kis szám, de ezzel csatlakoznak egy 12 országból álló koalícióhoz, amelyek mindegyike megpróbálja ezeket és a hasonló tankokat és eljuttatni Ukrajnába.” – mondta a szakértő, aki szerint ráadásul nem csak maga a tank számít. Fontos a háttértámogatás, a megfelelő mennyiségű lőszer, és főleg a kiképzés, amit tankok belsejébe épített csúcstechnológiás szimulátorokkal végeznek majd.

A kiképzés során az ellenfél csapatait is szakemberek alakítják majd, hogy a lehető legrealisztikusabb környezetben folyhasson a felkészítés. A szakértő szerint most donbászi Vuledarban és a zaporizzsjai Orihivban hajtanak végre támadásokat, hogy kitpuhatolják az ukrán védelmet. A céljuk az, hogy a februári nagyobb offenzívát még a nyugati tankok érkezése előtt meg tudják indítani.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!