Csak alapos indokkal utazhatnak külföldre ezentúl az ukrán tisztségviselők

2023. január 28. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán kormány pénteken határozatot fogadott el, amely megtiltja a tisztségviselőknek, hogy a háború ideje alatt alapos indok nélkül külföldre utazzanak – hozta nyilvánosságra Denisz Smihal miniszterelnök.

A rendelet hatálya kiterjed

  • a parlamenti és az önkormányzati képviselőkre,
  • az ügyészekre,
  • a bírókra,
  • valamint más tisztviselőkre,

akik a hadiállapot ideje alatt csak szolgálati célból utazhatnak Ukrajnán kívülre. Ezen kívül illetve engedélyezett még számukra az ország elhagyása üzleti megbeszélés, gyógykezelés, valamint kiskorú gyermekek ellátása céljából, de nyaralni nem mehetek külföldre.

A kormányfő indoklásában azt írt, hogy vannak, akik még „a háború alatt sem értenek alapvető dolgokat”, ezért született a döntés.

A döntés előzménye, hogy Olekszij Szimonenko főügyész-helyettes egy lvivi üzletemberrel és egy megyei tanácstaggal együtt Spanyolországba ment nyaralni. Csütörtökön derült ki, hogy Mikola Tiscsenko, Volodimir Zelenszkij elnök pártjának, a Nép Szolgájának parlamenti frakcióvezető-helyettese Thaiföldre utazott. A közfelháborodást kiváltó utazás miatt kizárták a pártból és a parlamenti képviselőcsoportból is, noha Tiscsenko azt állította, hogy Thaiföldön nem nyaralt, hanem dolgozott: a helyi ukrán közösséget kereste fel. A parlamenti szóvivő azt mondta, hogy ő nem hagyott jóvá ilyen utazást.

A Reuters szerint Zelenszkij elnök azt szeretné kommunikálni, hogy keményebb kézzel bánik a tisztségviselőkkel, jobban számon kérheti őket. A 18-60 év közötti ukrán férfinak többségének már megtiltották, hogy a hadiállapot alatt elhagyja az országot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!