Japán újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen

2023. január 27. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Japán pénteken újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben – írja a CNN. Az ország stratégiai fontosságú áruk exportját tiltotta be, és befagyasztotta több tucat orosz politikusok, katonák, üzletemberek és vállalatok vagyonát is.

Az új szankciók nagy része pénteken lép életbe. A vagyonbefagyasztás 14 Moszkva-barát személyt is érint, akiket a négy ukrajnai régió annektálására tett illegális kísérlethez kapcsolnak.

Február 3-tól Tokió olyan áruk exportját is megtiltja Oroszországba, amelyeket Moszkva katonai célra használhatna fel. A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium közölte, hogy ezek közé tartoznak a félvezető berendezések és alkatrészek, robotok, generátorok, robbanóanyagok és vakcinák.

A két ország között hosszú ideje feszült a hangulat, miután Japán többször biztosította Ukrajnát a támogatásáról. Kisida Fumio japán miniszterelnök februárban Ukrajnába is ellátogathat. Oroszország január 23-án értesítette Japánt, hogy idén nem tudja megtartani a japán halászhajók biztonságának garantálásáról szóló éves megbeszéléseket. A rendszeres tárgyalások a két ország kormánya által 1998-ban kötött megállapodáson alapulnak, ez védi a Kuril-szigetek közelében lévő vizeken tevékenykedő halászokat attól, hogy az orosz hatóságok őrizetbe vegyék őket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!