Moszkva szerint Szijjártó kifogást emelt Kijevvel szemben a magyarok kemény besorozásáért

2023. január 26. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest megvádolta Kijevet a magyarok kemény mozgósításával – írta vezető cikkében az orosz állami Ria Novosztyi hírügynökség. A címoldalon kicsit más címmel fut: Budapest kifogást emelt Kijevben a kárpátaljai magyarok mozgósítása miatt.

A cikk Szijjártó Pétert idézi, aki a Ria Novosztyi szerint azt mondta, hogy „az ukránok mellett magyarok is meghalnak… hiszen a Kárpátalján élő magyarokat szintén besorozzák az ukrán hadseregbe. Az utóbbi napokban felvételek jelentek meg arról, hogy esetenként ez milyen kemény módon zajlik”. Hivatkozást az idézethez nem kötött az orosz hírügynökség, amely a Metropol és a Ripost cikkeire hivatkozik, de ezt is link nélkül teszi.

A magyar külügyminiszter csütörtökön az ENSZ közgyűlésén szólalt fel. Saját Facebook-oldalán látható az MTVA Híradójából beágyazva az ötperces felszólalása, ahol a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatosan a következőt mondta:

„Az ukránok mellett magyarok is halnak meg ebben a háborúban. hiszen van egy magyar közösség Ukrajna nyugati részén, amelynek tagjait szintén besorozzák az ukrán hadseregbe és közülük nagyon sokan életüket vesztik ebben a háborúban... Magyarország és a magyar nép már nagy árat fizetett ebben a háborúban, függetlenül attól, hogy Magyarország és a magyar nép soha nem akarta ezt a háborút.”

Kemény sorozásra vonatkozó utalás ebben a szövegrészben nincs – de a felszólalás korábbi részéről szóló MTI-hír szintén említést tesz róla.

Az ENSZ-ben elhangzottak jelentős része a nyugati szankciók EU-t érintő káros hatásairól szól, valamint a nemzetközi közösséget vádolja háborús retorikával, hiányolva a béke követelésének hangját. Arról, hogy a háborút Oroszország indította és arról, hogy Moszkvának nincs tárgyalási alapként elfogadható békeajánlata arról a külügyminiszter nem tesz említést. Csak a szöveget hallva úgy tűnhet, mintha a háború a nyugati hozzáállás következménye, nem pedig az orosz agresszióé volna.

Bár a kormányközeli sajtó szövegeiben megjelenhet a magyarok elleni kemény sorozás, amely szerint kifejezetten utaznának az ukrán hatóságok a kárpátaljai magyarokra, ez a hivatalos kormányzati nyilatkozatoknak jellemzően nem része.

A kormány aktív közreműködésével nagyra növelt Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) is oktató biztonságpolitikai szakértő, Demkó Attila is inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsen etnikai célzatú sorozás Ukrajnában:

„Kérdéseket kapok a kényszersorozásokról Kárpátalján. Röviden: nem célzottan a magyarokra utaznak, hanem mindenkire. Cigány, ukrán, ruszin – mindenkit visznek, akit találnak.

Nem igaz, hogy a magyar falvakban több razzia lenne, de vannak razziák, tény, és előbb kezdték, mint a hegyvidéki falvakban – valószínűleg praktikus okokból. Azaz egy magyarnak arra van több esélye, hogy előbb vigyék el pár nappal, de aránykülönbség nincs. És az is igaz, hogy Kárpátalján előbb kezdődött ez a nagy sorozási hullám, mint pl. Lvivben. A nagy centrumokat jobban kímélik vélhetően, de az oroszok is Moszkvát vagy Pétervárt.

A 128-as sem azért megy a nehéz helyekre, mert ”magyar„ alakulat – nem az, vannak benne magyarok, de nem többen (inkább kevesebben), mint a magyarság jó esetben 10% körüli aránya Kárpátalján. Azért megy nehéz helyekre, mert egy erős, jól képzett dandárnak számított, elit alakulatnak.

A forrásaim kárpátaljai magyarok, széles körű rálátással a teljes magyarlakta régióra – és pont miattuk fontos, hogy helyén kezeljük az ügyet – van elég magyarellenes intézkedés, de ez most nem az”

– írta Demkó.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!