Munkatársaival végezhetett a kaliforniai lövöldöző, már tíz éve is erőszakos volt

2023. január 25. – 06:16

Másolás

Vágólapra másolva

Saját munkatársait ölhette meg az a 67 éves férfi, aki San Franciscótól nem messze, egy gombafarmon és egy szállítmányozó cég székhelyén kezdett el lövöldözni kedden, írja a CNN. Az elkövetőt elfogta a rendőrség. Az egyik helyszínen négy embert lőtt agyon és egy ötödiket megsebesített, míg az attól körülbelül nyolc kilométerre lévő második helyszínen három halottat találtak a kiérkező rendőrök. A hatóságok közlése szerint az elkövető az egyik cég alkalmazottja volt, a rendelkezésre álló adatok alapján egyedül cselekedett.

A férfit már majdnem tíz évvel ezelőtt is megvádolták azzal, hogy megpróbálta megfojtani és megölni egy munkatársát egy korábbi munkahelyén. A CNN megszerezte a bírósági jegyzőkönyveket, amelyek szerint a hatóságok által Chunli Zhaóként azonosított gyanúsítottat ideiglenes távoltartási tilalom hatálya alá helyezték, miután 2013-ban egy volt munkatársa és szobatársa megvádolta azzal, hogy megtámadta és megfenyegette.

Yingjiu Wang, aki egy étteremben dolgozott együtt Zhaóval, és vele is lakott egy San José-i lakásban, a bírósági nyilatkozatában azt írta: Zhao erőszakos viselkedése azután kezdődött, hogy 2013 márciusában felmondott. Két nappal később kora reggel Zhao bement Wang szobájába, és elkérte a fizetését. Amikor Wang azt mondta neki, hogy vegye fel az étteremben, Zhao megfenyegette, majd „elvett egy párnát, betakarta vele az arcomat, meg akart fojtani” – írta Wang.

Wangnak sikerült leküzdenie magáról a volt kollégáját, de segítséget nem tudott hívni, mert Zhao bezárta az ajtót. Két nappal később megint megfenyegette.

Ennek következtében ideiglenes távoltartási végzést adtak ki Zhao ellen, és a bírósági papírok szerint fegyvert birtokolnia vagy vásárolnia is tilos volt. A távoltartási 2013 júliusában járt le.

A hétfői mészárlás során a gyanúsított nem vaktában lövöldözött, szándékosan bizonyos embereket célzott – mondta Christina Corpus San Mateo megyei seriff.

„Úgy gondoljuk, volt lehetősége másokat is bántani, de csak olyan személyeket célzott meg, akiket ismert és üldözött” – mondta Corpus a CNN-nek. A seriff szerint Zhao az áldozatok „munkatársa vagy korábbi munkatársa” volt a mindkét helyszínen.

Idén ez volt már a hatodik tömeggyilkosság az Egyesült Államokban, csak a hétvégén összesen 17-en haltak meg két lövöldözésben. A Los Angeles közelében található Monterey Parkban tizenegy embert lőttek agyon, a kaliforniai Goshen városában pedig hat embert, köztük egy csecsemőt gyilkoltak meg. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy épp a Monterey Parkban történt lövöldözés túlélőivel találkozott a kórházban, amikor értesítették az új lövöldözésről, ami Half Bay Moonban történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!