Elítélték Richard Barnettet, aki Nancy Pelosi asztalára feltett lábakkal pózolt a Capitolium ostroma alatt

2023. január 24. – 06:27

Elítélték Richard Barnettet, aki Nancy Pelosi asztalára feltett lábakkal pózolt a Capitolium ostroma alatt
Richard „Bingo” Barnett Nancy Pelosi irodájában – Fotó: Saul Loeb / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek találta a bíróság Richard „Bigo” Barnettet, aki Nancy Pelosi asztalára feltett lábakkal pózolt a Capitolium ostroma közben, írja a CNN. 62 éves Barnettet mintegy kétórányi tanácskozás után ítélte el az esküdtszék, nyolc vádpontból hatban találták bűnösnek: többek között hivatalos eljárás akadályozásának bűntettében, rendzavarásban és kormányzati tulajdon ellopásában, mivel elvett egy borítékot Nancy Pelosi asztaláról.

Barnett végig ártatlannak vallotta magát, a boríték ellopását is tagadta. Azt mondta, hogy negyeddollárost hagyott asztalon, noha Pelosi még annyit sem ér. Azt is tagadta, hogy az asztalon hagyott üzenetébe bitch-nek nevezte a házelnököt, Barnett azt állította, valójában azt írta, hogy “biatch”, ami szerint kevésbé sértő.

Richard Barnett a tárgyalás előtt – Fotó: Win Mcnamee / 2023 Getty Images
Richard Barnett a tárgyalás előtt – Fotó: Win Mcnamee / 2023 Getty Images

Vallomásában azt is állította, hogy nem vett részt a Capitolium ostromában, csak belelökték. Elmondása szerint csak a mosdót kereste az épületben, miközben megcsodálta a festményeket. Ennek ellentmondott, hogy Barnett több mint 1600 kilométert utazott, hogy részt vegyen a tüntetésen.

Ügyvédje, Joseph McBride az ítélethirdetés után azt mondta a sajtónak, hogy Barnett politikai okokbók nem kapott tisztességes tárgyalást, és hogy "Washington DC nem egy állam, a Biden-szavazók találták ki. A férfi akár 20 év börtönbüntetést is kaphat, büntetéséről májusban dönt a bíróság, addig háziőrizetben lesz.

A napokban négy férfit ítéletek el az ostromban való részvétel miatt. Az Oath Keepers szélsőséges szervezet négy tagját azzal vádolták, hogy összeesküvést szőttek a Donald Trump és Joe Biden közötti demokratikus hatalomátadás erőszakos megakadályozására.

Január 6-án az elnökválasztás végeredményének kihirdetésére készültek a törvényhozás két házában, amikor a washingtoni Capitolium épületét megtámadták Donald Trump volt amerikai elnök szimpatizánsai, miután a 2020-as elnökválasztást Joe Biden nyerte meg. A tömeg a volt elnök alaptalan vádjait ismételgette, miszerint a 2020-as választást elcsalták. A Capitolium elleni támadásban vagy annak következtében összesen öt ember halt meg, köztük egy rendőr is, akinek az élettársa nemrég perelte be Trumpot.

A zavargás ügyében Donald Trump felelősségét is vizsgálják. A Capitolium ostromához vezető eseményekről, a megdöbbentő jelenetekről és a történtek politikai utóéletéről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!