Zelenszkij a korrupció felszámolását ígéri Ukrajnában

2023. január 23. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt akarom, hogy világos legyen: nem térünk vissza a múlthoz (…)” – mondta vasárnap esti beszédében Volidimir Zelenszkij, amikor arról beszélt, hogy Ukrajnában nem fogják tolerálni a korrupciót a jövőben, és ezzel kapcsolatosan kulcsfontosságú döntéseket is ígért a hétre.

Zelenszkij arról is beszámolt, hogy kormánya nemrég elbocsátott egy miniszterhelyettest, miután ellene vizsgálat indult kenőpénz elfogadásának vádja miatt. Az ukrán elnök ezt figyelmeztetésnek is szánja mindazoknak, akik érintettek hasonló ügyekben. Ukrajnában komoly problémát okoz a korrupció, a Transparency International korrupció indexe szerint a vizsgált 180 országból Ukrajna a 122. helyen van (Magyarország a 73.), ami nem sokkal jobb, mint Oroszországé volt 2021-ben (most Oroszország a 136. helyen van).

A korrupcióellenes intézkedések azért ennyire sürgetőek a háború alatt is, mert a reformokat az EU feltételként szabta meg Ukrajna számára a csatlakozáshoz azután, hogy megadta a tagjelölti státuszt az országnak. (Guardian)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!