Kétévesen magától megtanult olvasni a legfiatalabb brit Mensa-tag

2023. január 23. – 22:53

Másolás

Vágólapra másolva

A négyéves Teddy Hobbs lett Nagy-Britannia legfiatalabb Mensa-tagja. A világ legmagasabb intelligenciájú embereit összefogó egyesület csak olyanokat vesz fel tagjai közé, akiknek az intelligenciahányadosa a teljes populáció IQ-ját nézve a felső 2 százalékában van* – írja a Guardian.

A somerseti Portisheadben élő Teddy már kétévesen megtanult olvasni miközben tévét nézett és a tabletjén játszott, anélkül, hogy a szülei ezt észrevették volna. Ezután idegen nyelveket kezdett tanulni, ma már az angol mellett hat másik nyelven, köztük mandarinul is el tud számolni százig.

Teddy édesanyja, Beth elmondta, hogy kezdetben azt hitték, a fiuk csak hangokat ad ki, miközben a tabletjén játszik, de aztán rájöttek, hogy valójában mandarin nyelven mondja a számokat.

„Úgy tűnik, körülbelül kéthavonta kiválaszt egy új témát, ami érdekli. Egy ideig a számolás volt ez, majd az országok és térképek következtek, és különböző nyelveken tanult meg számolni. Éppen a tabletjén játszott, – megfelelő játékokat tettünk fel rá, például a Thomas, a gőzmozdonyt – és olyan hangokat adott ki, amelyeket nem ismertem fel, és megkérdeztem tőle, hogy mi az, mire azt válaszolta: »Ó, mami, mandarinul számolok«” – mondta Beth a BBC Radio 4 Today című műsorában.

Bár a Mensa általában nem értékeli a gyerekeket, támogatást nyújtanak a szülőknek, akik a gyereküket egy oktatási pszichológus segítségével teszteltethetik. „Teddy hároméves és hét hónapos volt, amikor elvégezte az egyórás tesztet. Aggódtam, hogy képes lesz-e egy órán át egy laptop előtt ülni, de abszolút élvezte” – mondta az édesanyja.

* Frissítés 2023. 01. 24.: Korábbi cikkünkben tévesen azt írtuk, hogy a Mensa csak olyanokat vesz fel tagjai közé, akik egy általuk felügyelt IQ-teszten legalább 98 százalékos eredményt érnek el. A pontatlanságért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!