Érvénytelen népszavazást tartottak Szlovákiában

2023. január 22. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Eredménytelenül zárult Szlovákia történetének kilencedik népszavazása – írta a Napunk.sk. A 4,3 millió szavazásra jogosult állampolgárból mindössze 1,2 millió járult az urnákhoz, így esély sem volt az érvényességre, noha az igenek elsöprő, 97 százalékos többségben voltak.

A népszavazáson egy kérdést tettek fel: „Egyetért-e azzal, hogy népszavazással vagy a parlament döntésével idő előtt véget lehessen vetni a törvényhozás választási időszakának?”

A népszavazást a Robert Fico vezette Smer kezdeményezte, miután 400 ezer aláírást összegyűjtött. 1,2 millió választó mozgósítása komoly eredmény az ellenzéki pártnak. Trencsén környékén mentek el legtöbben szavazni, ahol Ficóék hagyományosan erősek, Pozsony környékén nem érintette meg a szavazókat ez a kérdés.

A szlovák kormány december közepén bukott meg bizalmi szavazáson, de ügyvivő jelleggel hivatalban maradt. A következő parlamenti választást 2024 februárjában rendeznék, a jelenlegi kabinet nem zárkózik el az előrehozott választásoktól, de azt szeretné, ha ennek időpontja 2023 szeptemberében lenne, mert addigra reményeik szerint megerősödhetnének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!