Egy orosz propagandista levideózta, ahogy lábon lövik Szoledarban

2023. január 22. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai Szoledarból készített tudósítása közben térden lőtték a Readovka nevű orosz propagandaoldal munkatársát, Anasztaszija Jelszukovát, miközben szerette volna megmutatni, hogy az egykor tízezer lakosú sóbányászvárost már elfoglalták az orosz csapatok.

A Twitterre feltöltött rövid videót a Daily Beast szúrta ki. Az első másodpercekben Jelszukova egy ház bejáratánál áll teljes katonai felszerelésben, és arról beszél, hogy a közelben jelenleg is tűzharc zajlik. Egy lépést tesz még ezután, de amint kilép a fedezékből, eltalálják. Eldobja a kamerát, majd a fájdalomtól sikongatni kezd, és azt mondja: „Segíts, bassza meg!”

Ezután valaki behúzza a földön fekvő nőt a házba, a Readovka következő tweetje pedig már arról szól, hogy éppen ellátják Jelszukova sebét. Mint az eset után kiderült, a propagandista a Wagner-csoport embereivel és más újságírókkal együtt jutott el Szoledarba, ahol az orosz állami médiában megjelent riport szerint repesztalálat érte a térdét. Bár sérülése súlyos volt, azonnal orvosi ellátást kapott, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője pedig hősnek nevezte, és a sérülésért az ukránokat tették felelőssé.

Az utóbbi hetekben folyamatosan ellentmondásos hírek érkeztek a stratégiailag másodlagosnak tartott Szoledar helyzetével kapcsolatban. Az orosz állami hadsereg és a Wagner-csoport is igyekezett hadi sikerekről beszámolni. Egyes jelentések szerint teljesen elfoglalták a Bahmuttól tíz kilométerre lévő, a harcokban megsemmisített várost. Bár Szoledar bevétele önmagában nem jelent áttörést az oroszok számára, jelentős lépés lehet a valóban fontos Bahmut felé vezető előrenyomulásban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!