Lebontásra ítélték Prága ikonikus vasúti hídját

2023. január 21. – 23:39

Másolás

Vágólapra másolva

Lebontásra ítélték a történelmi Vyšehrad vasúti hidat Prágában, ami ellen aktivisták és a városi tanács tagjai is tiltakoznak. A 120 éves építmény megmentéséért kiálló petíciót már több mint hatezren írták alá. Egyes építészek és műemlékvédők szerint a híd annyira meghatározza Prága városképét, mint amennyire az Eiffel-torony Párizsét. Ugyanakkor a cseh vasúttársaság szerint a híd alkalmatlan a várhatóan növekvő vasúti forgalom lebonyolítására, ezért itt az ideje, hogy egy modern szerkezetre cseréljék – írja a Guardian.

A František Prášil mérnök által tervezett híd 1901-ben épült, Prága óvárosától délre ível át a Moldva folyón. A Vyšehrad-híd egy 1992-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított területen áll, kedvelt a gyalogosok és kerékpárosok körében. 2004-ben nemzeti műemléki státuszt kapott.

A vasúttársaság szerint túl bonyolult és költséges lenne a hidat felújítani, a meglévő két vágány mellé egy újabbat kiépíteni. Jan Nevola, a vasúttársaság szóvivője szerint új hídra van szükség, mert a meglévő felújítása irreális. „Olyan rossz állapotban van, hogy az elemei több mint 60 százalékát kellene kicserélni. Ugyanakkor ez a megközelítés sokkal költségesebb, nem teszi lehetővé a forgalom növekedését, és csak néhány évtizeddel hosszabbítaná meg az élettartamát” – mondta.

Azonban a prágai városi tanács által megrendelt megvalósíthatósági tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a híd megőrzése „műszakilag megvalósítható”, és hogy a szerkezet „elegendő szerkezeti kapacitással rendelkezik a jövőbeli vonatforgalom lebonyolításához”.

Adam Scheinherr, a város közlekedési infrastruktúrájáért és kulturális nevezetességeiért felelős alpolgármester azt mondta: „A híddal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy hozzátartozik Prága panorámájához, és a prágaiak nem tudják elképzelni a várost nélküle. Amikor Prágában játszódó filmeket látunk, a vasúti híd szinte mindig szerepel benne.”

Richard Biegel, a Club for Old Prague műemlékvédelmi csoport elnöke és a Károly Egyetem építészettörténésze szerint a vasúttársaság tervei „az empátia hiányáról” árulkodnak. „A híd jelentősége Prága számára olyan, mint az Eiffel-torony Párizs számára” – mondta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!