Rejtélyes búvárokat mentettek ki Lengyelországban az éjszaka közepén

2023. január 21. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Három külföldi búvárt mentett ki a viharos Balti-tengerből a lengyel parti őrség múlt hétvégén. A búvárok engedély nélkül, éjszaka merültek a gdański olajkikötő környékén. Hogy mit kerestek ott, arra igen furcsa magyarázatot adtak – írta az AP hírügynökség.

A 444 beszámolója szerint a búvárokat múlt vasárnap, hajnali kettő óra körül mentették ki a fagyos tengerből, miután vészjelzést küldtek, amikor a nem regisztrált motorcsónakjuk meghibásodott. Professzionális búvárfelszerelésük és víz alatti robogójuk is volt. A hatóságoknak azt mondták, borostyánt kerestek, de ehhez képest a csónakjukban egy árva borostyánkövet sem találtak.

A lengyel tengeri kutató- és mentőszolgálat által közzétett kép a Gdański-öbölben merülő búvárok felszereléséről 2023. január 15-én – Fotó: Lengyel Tengeri Kutató-Mentőszolgálat (SAR)
A lengyel tengeri kutató- és mentőszolgálat által közzétett kép a Gdański-öbölben merülő búvárok felszereléséről 2023. január 15-én – Fotó: Lengyel Tengeri Kutató-Mentőszolgálat (SAR)

Rafal Goeck, a Lengyel Tengeri Kutató-Mentőszolgálat szóvivője a CBS Newsnak azt mondta, a szolgálatnál töltött 12 éve alatt még nem látott ilyen mentést. Elmondása szerint elég zord körülmények között mentették ki a három bajba jutott férfit, erős szél fújt, nagyok voltak a hullámok, a tenger hőmérséklete a 3 Celsius-fokot sem érte el. „Eléggé természetellenes dolog ilyen körülmények között búvárkodni” – mondta.

A búvárok piros színű motorcsónakja Gdańsktól 5,5 kilométerre északra robbant le, és azt állították, hogy hat órán próbálták beindítani, de nem jártak sikerrel. Ezért aztán segítséget kértek a parti őrségtől. Arra nem volt magyarázatuk, hogy miért vártak ilyen sokáig a sötétben, a hideg és viharos tengeren hánykolódva.

A rendőrség megállapította, hogy nem volt engedélyük a motorcsónak használatára, és a merülésre sem kaptak engedélyt. A lengyel média beszámolói szerint csak az egyik férfinak volt spanyol útlevele, a többiek csak szóban igazolták magukat. A lengyel médiának nyilatkozó tapasztalt borostyánvadászok szerint még egy dolog nem stimmelt a történetükben: víz alatti robogót nem szokás borostyánvadászathoz használni, mivel a jármű csavarja felkavarja a homokot a tengerfenéken, minimálisra csökkentve ezzel a látótávolságot.

A búvárok elromlott motorcsónakja – Fotó: Lengyel Tengeri Kutató-Mentőszolgálat (SAR)
A búvárok elromlott motorcsónakja – Fotó: Lengyel Tengeri Kutató-Mentőszolgálat (SAR)

A rendőrök mindezek ellenére semmi gyanúsat nem láttak abban, hogy az éjszaka közepén, engedély nélkül és a borostyánvadászatra nem jellemző felszereléssel búvárkodtak kritikus infrastruktúra közelében. A búvárok ellen nem indítottak egyből eljárást, és további kihallgatás nélkül elengedték őket. Cezary Przepiorka, a gdański kikötő helyettes kapitánya a lengyel médiának azt mondta, hogy a búvárok által megadott telefonszámok vagy tévesek voltak, vagy nem működtek. A jelentések szerint már mindannyian elhagyták Lengyelországot.

Az eset azonban nem maradt következmények nélkül. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a héten azt mondta, felkérte a biztonsági szolgálatokat, hogy készítsenek részletes jelentést az incidensről. A kormányfő azt is közölte, hogy felülvizsgálják gáz- és olajipari létesítmények és más stratégiai fontosságú helyszínek felügyeletét. Biztonsági szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy búvárok jártak a Gdański-öböl érzékeny területén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!