Egy osztrák polgármester szerint az ingázók sok balesetet okoznak, ezért lezárná a magyar határhoz vezető utat

2023. január 21. – 21:58

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárná a magyar határhoz vezető utat egy kis burgenlandi falu, Schatterndorf (Somfalva) polgármestere. Thomas Hoffmann szerint a Sopron melletti Ágfalváról ingázó autósok rengeteg balesetet okoznak Ausztriában, Ágfalva lakói viszont úgy látják, nem az út lezárása lenne a megoldás a problémára – számolt be erről az RTL Híradója.

Az elmúlt években az ingázók fontos útvonalává vált a két falut összekötő keskeny alsórendű út. A fogalom növekedésével egyre több lett itt a baleset is, emiatt az osztrák falu polgármestere korlátozta a határátlépést: munkanapokon reggel öt és nyolc, délután pedig négy és este hét között tilos az átkelés a határon.

Az osztrák falu polgármestere márciustól még inkább korlátozná a forgalmat a két település, és így Magyarország és Ausztria között, méghozzá úgy, hogy egyszerűen lezárná a határátkelőhöz vezető utat a falujában. Így az autósoknak több kilométert kellene kerülniük a legközelebbi, 84-es főúton lévő határátkelőig.

„Nekem huszonnégy kilométer többlet lenne naponta” – mondta az ágfalvai Szovát Imréné az RTL-nek. Hozzátette: reméli, hogy nem fog bekövetkezni az osztrák polgármester terve, és a helyi ingázóknak nem kell majd egészen Sopronig elmenniük, ha át szeretnének jutni Ausztriába.

Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna pénteken megbeszélést tartott osztrák kollégájával. Ő a lezárás helyett forgalomlassítást, gyakoribb sebességmérést és rendőri ellenőrzéseket javasol. „A schengeni belső határok átjárhatóságát, a munkavállalók szabad mozgását, biztosítani kell. Az ingázók munkája mindkét országnak fontos, az ő érdekeikre is figyelemmel kell lenni” – nyilatkozta a Kisalföld.hu-nak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!