Megbírságolták Rishi Sunakot, mert nem volt becsatolva a biztonsági öve

2023. január 20. – 20:20

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzbírságot kapott Rishi Sunak brit miniszterelnök, írja a BBC. Sunak csütörtökön posztolt egy videót az Instagramra, melyben a kormánya intézkedéseit népszerűsíti. A videót egy mozgó autó hátsó ülésén vették fel, és tisztán látszik, hogy a miniszterelnöknek nincsen becsatolva a biztonsági öve.

A videó csütörtök estére bejárta a brit közösségi médiát, a Lancashire megyei rendőrség (Sunak a videó készültekor az észak-angliai megyében tartózkodott) pedig vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálatot 24 órán belül sikerült lezárni.

A Lancashire megyei rendőrség péntek este bejelentette, hogy pénzbírság befizetésére köteleznek egy „42 éves londoni lakost”, aki „egy közösségi médiában terjedő videó tanúsága szerint elmulasztotta becsatolni a biztonsági övet, miközben egy mozgó autó utasa volt Lancashire-ben”. A pénzbírság pontos összegét nem hozták nyilvánosságra, 100-tól 500 angol fontig (45 ezertől 225 ezer forintig) terjedhet.

A brit miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki, miszerint Sunak „teljes mértékben elismeri, hogy hibázott, és bocsánatot kér”. A közlemény szerint a miniszterelnök tiszteletben tartja a rendőrség döntését, és befizeti a rá kiszabott büntetést.

A csütörtöki vétséggel Sunak lett a második miniszterelnök a brit történelemben, akit hivatali ideje alatt törvénysértésen kapnak és megbüntetnek. Az első Boris Johnson volt, aki 2022 áprilisában amiatt kapott jelképes pénzbüntetést, mert áthágta a Covid visszaszorítása érdekében a saját kormánya által hozott, gyülekezés elleni szabályozást egy, a Downing Streeten rendezett illegális összejövetelen. Ugyanazon törvénysértés miatt Rishi Sunakot is bűnösnek találták tavaly, úgyhogy neki ez már a második pénzbírsága az elmúlt egy évben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!