A Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg, hogy az orosz háborús bűnöket különbíróság vizsgálja

2023. január 20. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásban követelik, hogy az orosz politikai és katonai vezetést vonják felelősségre az Ukrajnában elkövetett háborús bűntettekért. Az EP felszólítja a tagállamokat, hogy támogassák egy különleges bíróság létrehozását e célból – írta az Euronews.

A Kijevhez közeli Bucsában elkövetett bűncselekmények április elején derültek ki, de más ukrán városokban is kegyetlen nyomot hagyott az orosz hadsereg brutalitása.

A nyilatkozatot 472 igen szavazattal, 19 nem ellenében és 33 tartózkodás mellett fogadták el.

A Fidesz képviselői tartózkodtak, ahogy radikális jobboldali képviselők mellett a bolgár szocialisták is.

„A Fidesz EP-képviselői tehát szavakban a béke pártján és az Európai Unió egysége mellett állnak. Tettekben azonban Putyin és oligarchái mellett állnak, az Európai Unió egységét pedig rendszeresen, legtöbbször sunyin kikezdik” – kommentálta az esetet a szocialista Ujhelyi István.

Ez a különleges bíróság vizsgálhatná Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett a Belarusz vezető, Alekszandr Lukasenko, illetve az orosz politikai és a katonai vezetés felelősségét is. Oroszország nem fogadja el a nemzetközi büntetőbíróságok joghatóság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!